sourze.se
Artikelbild

Romantic cities of Tyskland

Tyskland har blivit allt hetare som resmål och allt fler svenskar väljer att semestra där. Lågprislinjer som Ryan Air har gjort det lättare att ta sig till södra Tyskland till bra priser.

Den lilla och pittoreska staden Speyer ligger drygt en timmes buss- eller bilresa från Ryan Air-flygplatsen Frankfurt-Hahn och är väl värd en avstickare. Staden skonades under Andra världskriget och har således behållit sin säregna prägel med exempel på flera hundra års byggnadsstilar. Staden tillhör vidare en av de städer som samlas under namnet "Romantic Cities" tillsammans med de närliggande städerna Trier, Mainz, Koblenz, Kaiserslauten och Worms.

Speyer har mycket att erbjudna den kräsna turisten. Här finns ett överdåd av kulturella höjdpunkter, exempelvis den imponerande katedralen med anor så långt tillbaka i tiden som 1000-talet, uppsatt på Unescos världsarvslista och begravningskyrka för forna tyska kungar och erövrare. Katedralen är en av Tysklands största och gör ett mäktigt intryck då den egentligen inte är anpassad till en stad av Speyers storlek. Speyer erbjuder dessutom ett flertal museer där det historiska museet är speciellt intressant och ger en fin och bred bild av stadens rika historia. Museet har även ofta tillfälliga utställningar. För barnfamiljer finns det gigantiska Sea Life, som erbjuder möjligheter för barn att klappa olika fiskar och titta på respektingivande hajar. För de lite äldre barnen och vuxna teknikintresserade är Speyers tekniska museum en stor höjdpunkt. Här finns exempelvis en amerikansk rymdfärja i original, stridsflygplan och mängder av sällsynta bilmodeller av Mercedes Benz.

En timmes bilresa bort ligger sedan staden Mainz, som har en kyrka vars fönster är målade av ingen mindre än Marc Chagall. För den som är intresserad av litteratur är ett besök på Gutenbergmuseet, uppkallat efter boktryckarkonstens uppfinnare och Mainz-sonen Johannes Gutenberg, ett måste. Här finns möjlighet att se en kopia av den världsberömda Gutenbergbibeln och mycket mer. Mainz ligger mycket fint vid floden Rhen och är också ett centrum för kända och internationellt uppskattade vita viner som odlas runtomkring staden. Vinmässor och andra festligheter kring vin är något som ofta ordnas och uppskattas av såväl lokalbefolkning som turister. Det finns mängder av bra restauranger men om man är sugen på att prova på lokala specialiteter rekommenderas vintavernan Wilhelmi på Rheinstrasse i centrala Mainz. Det finns vidare flera olika boendealternativ som passar alla plånböcker och familjekonstellationer. Mycket bra information hittas på engelska på www.romantic-cities.com där man får tips på hotell, restauranger och aktiviteter i samtliga städer som samlas under detta koncept.


Mikael Björnfot är Sourzes resereporter. Läs mer om honom om hans reportage här.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 16 feb 2010 09:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: