sourze.se

Att utnyttja en död på Youtube

"Jag är ingen anhängare av censur. Men jag skulle önska att det på nätet fanns samma etiska regler som för andra medier, till exempel tidningar."

I en Youtubefilm jämförs bland andra ett före detta finansborgarråd i Stockholm med Adolf Hitler och andra ogärningsmän. Bara de okända "skaparna" avgör vem som ska drabbas av deras illasinnade "kreativitet".

Via Facebook fick jag tips om filmen. Den ende tydlige avsändaren av filmen tycks vara Björn Afzelius. Men försök inte ringa honom och fråga om han står bakom denna sorgliga soppa. Han kan inte svara eftersom han dog för mer än 10 år sen.

Afzelius har alltså ingen aning om vad han och hans musik används till. Kanske inte heller hans dödsbo, som borde reagera.

I den där filmen, som främst är ett angrepp på Moderaterna, börjar man med Hitler, Mussolini och nackskjutande nazister. I fortsättningen kommer bland andra Kristina Axén Olin, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, prinsessan Madeleine och kung Karl Gustav.

Ingen av ovanstånde ingår i min vänkrets. Men jag anser att denna ihopblandning och jämförelse är oerhört smaklös.

Jag är ingen anhängare av censur. Men jag skulle önska att det på nätet fanns samma etiska regler som för andra medier, till exempel tidningar.

Är det så att Youtube struntar i mediaetiken?


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 14 feb 2010 15:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: