sourze.se

Att bära burka är inte som att välja högklackat

"Självklart behövs synen på könen ändras, till de heltäckta kvinnornas fördel. Ett lite steg på vägen är att vägra acceptera burka och heltäckande klädsel på våra inrättningar och dagis. Det är att pröva vår svenska kulturs tålamod."

Självklart ska en kvinna kunna bestämma själv vad hon ska ha på sig, inom vissa gränser för vad som är gängse och samhällsanpassat. De flesta människor mår bra av att passa in i samhället, att inte sticka ut för mycket åt ena eller andra hållet. Varför då? Jo, det skapar en trygghet. Man blir en del av det hela, i stället för att stå utanför. Vi har också en viss skyldighet att anpassa oss till det samhälle vi har valt att leva i.

Därför kan jag inte förstå hur en kvinna som bär burka i vårt land kan begära att få göra det i ett kollektiv som består av barn till exempel. Att begära att få arbeta i en svart, fotsid dress med endast en springa för ögonen, är i mina ögon helt oacceptabelt, speciellt i vår kultur där man inte har en tradition av att täcka kvinnor.

Att saken ens kan komma upp till diskussion, är för mig oförståeligt. Hur kan man begära, att en kultur ska göra avkall på sina seder och bruk för att en helt främmande livsåskådning ska kunna ta plats mitt i den?

Hur kan man jämställa att välja högklackat med att välja burka? Självfallet vill vi att alla människor ska ha samma värde och kunna utvecklas lika, kvinna som man. Vi vill vara kamrater, följeslagare på livets stig, ha lika löner och lika rättigheter. Att ta ifrån kvinnan och mannen de biologiska rollerna, som vi av födsel fått oss tilldelade vilka innebär att kvinnan har bröst att amma barn med och mannen har en viss styrka som inte kvinnan har är inte bra i längden. Våra naturliga egenskaper ska inte behöva skylas och hemlighållas genom att täcka kvinnan med fotsid slöja. Det täcker inte bara hennes ansikte utan begränsar dessutom hennes värld.

Däremot är det förståeligt att diskutera huruvida man ska kunna gå på badhuset naken eller med bara bröst som kvinna, eftersom kvinnans attribut skapar stort intresse. Männen döljer ju sina könsdelar med badshorts, varför ska inte kvinnan då dölja sina bröst, vilka kan väcka sexuellt intresse, som alla redan vet? Kvinnan förstår tydligen inte att hennes kropp och hennes kurvor är av väldigt stort attraktionsvärde för männen. Därmed inte sagt att man behöver heltäcka kvinnan från fot till hjässa.

Självklart behövs synen på könen ändras, till de heltäckta kvinnornas fördel. Ett lite steg på vägen är att vägra acceptera burka och heltäckande klädsel på våra inrättningar och dagis. Det är att pröva vår svenska kulturs tålamod.

Det finns kvinnor som håller sig heltäckta, för det är mest bekvämt. En förändring skulle bli för svår och riskabel. Men jag tror inte på att kvinnor vill vara så överbeskyddade och heltäckta egentligen, utan det är en påtvingad roll från början. Många kvinnor som levt så, har redan genomskådat varför och av vilken orsak. De har då med risk för sitt eget liv krävt ändring. Dessa kvinnor ska vi inte glömma.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2010 12:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: