sourze.se
Artikelbild

Politik – en kamp om Aftonbladet-rubriker

Ibland känns det som att politik bara handlar om att ta makten. Det känns som att politiker har tappat det som faktiskt betyder någonting – strävan efter ett bättre fungerande samhälle.

Numera känns det som att alla politiker mest försöker lyfta fram sig själva och få lite paparazziblixtar riktade mot sig för att sen kunna avgå med en pampig middag och få ett reportage om sig i senaste numret av Fokus istället för att ägna sig åt att utveckla en fungerande samhällspolitik. Hörde jag exhibitionism?

Östran, socialdemokratiskt ägd lokaltidning i Östra Småland, har på ledarplats kritiserat LAS under en längre tid, och därmed också undantagsreglerna som Alliansen med stöd av Miljöpartiet införde. Dessa gör att man kan undanta två personer från LAS turordningsregler. Nu har tidningen själv nyttjat dessa undantagsregler när man tvingats säga upp personal. Peter Akinder skrev följande på ledarsidan senast i fredags:

"Den möjlighet som borgerligheten i samarbete med Miljöpartiet har givit mindre företag att godtyckligt undanta två personer från turordningsreglerna vill vi således riva upp."


Oh yeah, Akinder! Way to go, pal! Nej, men helt allvarligt. Vad vill han egentligen? Först kritiserar han undantagsreglerna, vilket förmodligen är en åsikt han fått inpräntad i skallen av Socialdemokraterna där han har en karriär sedan länge. Efter att ha kritiserat undantagsreglerna använder sig hans tidning av dem? Att falla för partipiskan utan att reflektera över vad det innebär är lätt hänt, verkar det som.

Det här avtappandet av politikens egentliga syfte sker inte bara inom Socialdemokraterna. Nej, jag skulle vilja säga att man kan se tydliga tecken i samtliga etablerade partier idag. Det är en ganska tydlig trend i samhället i övrigt. Man gör mycket bara för att synas. Jag tycker att det andas lite "för att höras måste man synas", bara det att man glömmer bort att också höras.

Jag hoppas innerligen att den här trenden vänder. Annars tror jag att kommande mandatperiod kan bli – just det – en kamp om några Aftonbladet-rubriker.


Om författaren

Författare:
Elias Giertz

Om artikeln

Publicerad: 09 feb 2010 10:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: