sourze.se

Indien – en stormakt med självförtroende

När nästan all uppmärksamhet riktas mot Kina, kan Indien nu i lugn och ro utvecklas till en stormakt, politiskt, ekonomiskt, tekniskt och befolkningsmässigt.

Att läsa gamla reseskildringar från Indien är väldigt deprimerande. Det finns knappast nåt positivt att säga om Indiens 1900-talshistoria annat än att landet lyckades bli fritt från England för 62 år sen. Det är en lidandets historia man får läsa. Det var religionsstrider, upplopp och hungersnöd mest hela tiden. Hundratusentals tiggare dog i rännstenen i de stora städerna. Och folket plågades hela tiden av religionens förlamande tryck. Livet i storfamiljerna var en plåga för de flesta. Kvinnorna levde som slavar. Det sjuka kastsystemet härskade. Och de rika levde i sin värld. Den så kallade ”österländska visdomen” bestod av en häxbrygd av vidskepelse, hysteri och humbug. Och till detta land kom många rotlösa intellektuella från väst för att uppsöka visdomens källa. Men den källan var uttorkad och förgiftad och många gick under i droger.

Det indiska folket levde i en slags apati och gjorde passivt motstånd mot det mesta. Helt klart var en sekularisering av det politiska livet och lite västerländsk materialism och förnuft vad Indien behövde. Men det var inte många som trodde på en dramatisk förändring i Indien. Den stora befolkningen oroade. Mahatma Gandhi propagerade för sexuell återhållsamhet för att klara befolkningsfrågan. Men det var inte många som lyssnade på honom. För 50 år sen ökade Indiens befolkning med 5 miljoner om året. Nu ökar befolkningen med bortåt 20 miljoner. Det betyder att, om 15 miljoner indier dör varje år, så föds det 35 miljoner varje år. Och det betyder också att om 20 år finns det 700 miljoner indier som är under 20 år. Möjligen är siffrorna i överkant. Redan 500 miljoner låter väldigt mycket.

Det är lätt att vara pessimistisk när man läser om Indiens historia. Men något dramatiskt har hänt de senaste 20 åren. Indien håller på att resa sig och västerländsk materialism och teknik har slagit igenom. Datorer, internet och mobiler håller på att förändra Indien i grunden. Levnadsstandarden höjs hela tiden och det förekommer inga utbrott av hungersnöd. En stor folkomflyttning är på gång. 19 miljoner indier flyttar varje år till städerna. Det kommer förstås att skapa nya problem, framför allt för miljön. Internet kommer i grunden att förändra indiernas liv och hinduismens förlamande tryck kommer snabbt att minska. Och förhoppningsvis kommer fler kvinnor att bli fria från familjens och religionens tvångströja. Det är alltså nåt stort som är på gång. Och allt sker i skuggan av det mäktiga Kina som får den mesta uppmärksamheten. Men det kanske passar Indien bra.

Jag började intressera mig för Indien för 50 år sen, men nån resa dit har inte blivit av. Dock funderar jag på att återuppta mina studier i sanskrit. Det språket är ju Indiens motsvarighet till vårt latin. Jag ska genast ta fram mina böcker. Men först ska jag göra lite yoga. Jag brukar köra med Namaskar-övningen. Den övningen fick indierna från en tiger som man hade i fångenskap. Och då kollade man upp hur tigern tränade och spände musklerna till det yttersta. Jag känner mig som en tiger varje dag.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 04 feb 2010 09:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: