sourze.se

Håll extra koll på Linda Pritchard på lördag

På lördag är det dags igen för Melodifestivalen och om man ska tro på Christer Björkman ska startfältet vara ännu bättre än fjolårets, men det säger ju karln varje år...

...så den saken ska vi inte bry oss om utan istället uppmanar jag alla att hålla extra koll på den vackra rödhåriga Linda Pritchard. Givetvis har jag inte hört hennes låt, men om den är hälften så bra som hon själv är då kan en ny stjärna födas i Örnsköldsvik nu i helgen.

Årets startfält består av en märklig blandning: Jessica Andersson, Salem al fakir, Ola från Idol och Anders Ekborg är namn som vi känner till. Men jag undrar om inte Jessica Andersson har gjort sitt i Melodifestival sammanhang? Att ha henne med känns lite som om man går i garderoben och tar ut en fem år gammal tröja att sätta på sig. Sådana artister tillhör 00-talet och är bättre placerade på en dansbands scen i Karlstad eller Kristianstad än i Eurovision Song Contest. Visste är hon snygg, men Herregud om hon skulle representera Sverige i finalen skulle hon direkt försvinner bland alla snygga östeuropeiska tjejerna. Och hon är inte lika vågad som dem. De skulle stjäla uppmärksamheten ifrån henne! Jag vet inte vad jag ska säga om "Ola" förutom att han påminner mig om Fredrik Willstrand som på 80 talet kallades för "Shaking Fredrik" - en jätteduktig artist som det aldrig tycktes riktigt lossna för någon gång. Jag fattar inte vad Anders Ekborg gör i Melodifestivalen över huvudtaget! Det känns lite som att hälla löksoppa över en jordgubbsglass - en konstig smak alltså, men å andra sidan sade jag något liknande om Caroline af Ugglas i fjolårets tävling och det gick bra för henne så jag ska inte vara kaxig nu utan vi får invänta de Ekborgska tonerna på lördag - då får vi antingen jubla eller också kasta bananskal på teveapparaten - jag satsar en slant på det sistnämnda.

Salem al Fakir är nog den artist som känns mest rätt i år. Han är duktig, har bra låtar och är framför allt folkkär. I förbigående vill jag säga, att en person med ett namn som Salem al Fakir kan bli folkkär i ett land som Sverige visar att vi lever i ett välfungerande mångkulturellt samhälle!

En del nykomlingar finns i lördagens tävling: Frispråkarn, Jenny Silver och Pain of Salvation. Jag ska inte förhandskritisera SVT:s val. Man vet aldrig. Minns ni hur Poodles fick ett genombrott och gick från att vara helt okända till lite halvfolkkära nästan över en natt? Samma sak hände med en av årets programledare, Måns Zelmerlöv. Så låt oss ge dem en chans . På måndag kan ni läsa min recension och antingen kommer jag att hylla eller såga dem - vem vet? Under tiden ska de få sina tre minuter på riks-TV. Det är alltid kul med nya artister.

Och så till Linda Pritchard. Ni minns väl henne? Hon var en av de första att slås ut bland finalisterna i Idol 2008. Att hon slogs ut berodde på att telefonröstarna saknade koll helt enkelt. Linda har förutsättningarna för att bli en stor artist. Om hon går vidare på lördag kommer, precis som alltid, att hänga på hur bra hennes låt är.

Linda Pritchard i Idol:


Spektaklet i år är allas vår svenska actionhjälte Dolph "Ivan Drago"Lundgren. Handen på hjärtat kära läsare, innan jag nämnde dem ovan, hur många av er visste vilka artister som uppträder på lördag? Snarare kan jag tänka mig att ni visste att Dolph Lundgren, Måns Zelmerlöv och Christine Meltzer är programledare eftersom de är dessa som hittills marknadsförts av SVT. På senare år har SVT satsat stort på sina programledare, till den grad att artisterna ofta hamnat i bakgrunden. Hur många av er kan omedelbart på rak arm utan att behöva tänka tio sekunder nämna fyra av de deltagande artisterna i Melodifestivalen 2006? Troligen ingen förutom kanske vinnaren Carola med låten "Evighet". Men jag ger mig sjutton på att Ni minns att det var Lena Ph som var programledare det året! Det säger en del om SVT:s prioriteringar.

I år sägs det att man från SVT:s sida ska försöka använda internationella juryar, för att få fram en låt som kan hamna högt i Europafinalen. Det låter lovande, men jag hoppas att Christer Björkman inte glömmer att Melodifestivalen är en "svensk angelägenhet" och att vår inhemska tävling, åtminstone för oss svenskar, är mycket viktigare än det där stora spektaklet där det ofta är clowneri och sensationella framträdanden istället för bra låtar som avgör. I Sverige har vi inte den kulturen enligt vilken man ska släpa kärringar i gungstolar på scen Albanien 2005 eller sätta på oss stinkande gummidräkter Finland 2006 utan här värdesätter vi bra låtar, d.v.s. starka melodier och bra texter. Låt för guds skull inte dessa internationella juryar, som troligen består av Christer Björkmans kompisar i Ungern, Polen, Czeckien och Rumänien, förstöra vår inhemska schlager kultur - för en sak är alldeles klart: Vår Melodifestival är, och kommer alltid att vara, åtminstone i våra svenska ögon och öron, mycket bättre än den Europeiska Eurovision Song Contest.

Mitt stalltips på lördag - utan att ha hört en enda låt är att Salem al Fakir och Linda Pritchard går vidare… jösses vilken chanstagning - jag kanske får såga mig själv efteråt!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2010 13:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: