sourze.se

Ideologierna är döda och det finns inga anhöriga

"I verkligheten är det mycket få av oss som önskar rättvisa. För de flesta av invånarna i konsumenternas paradis skulle en global rättvisa vara en katastrof. Vi skulle helt enkelt inte kunna fortsätta den globala överklassens livsstil."

En del av oss förnekar fortfarande att vi har något medansvar för jordens tillstånd. De säger att solen och den naturliga utvecklingen är orsaken till växthuseffekt och klimathot. Jag tror inte på denna bortförklaring och finner den förövrigt ganska symptomatisk för vårt beteende. Det minner om Sören Kierkegaards ord: "Teaterdirektören går fram på scenen och meddelar att teatern står i lågor, och publiken applåderar!"

DDT är ett insektgift man började använda på 40-talet. Kemisten Paul Herman fick 1948 Nobelpriset för denna upptäckt. Alla experter försäkrade att DDT var helt ofarligt och inte innebar några risker överhuvudtaget. DDT blev ett av de värsta miljögifter vi känner till och är orsaken till att flera av våra djurarter nu är utrotningshotade. Havsörnen är bara ett exempel. Skälet till att miljögiftet är så farligt är dess effekter genom hela näringskedjan. Var det solen som var ansvarig och orsak till problemet?

Neurosedyn lanserades omkring 1960 som ett säkert och effektivt sömnmedel. Medlet visade sig dock ge svåra fostermissbildningar om det gavs till gravida under de tre första havandeskapsmånaderna. Tusental västerländska kvinnor födde missbildade barn. Fosterskadorna bestod som regel i missbildningar av armar eller ben. Var det åter solen som förorsakade problemen?

Konserveringsmedel och smaktillsatser. Vi är egentligt redan varnade! Hur många av de populära "matbluffarna" som finns i livsmedelaffären är helt riskfria? Vad händer om de på längre sikt visar sig ha effekter vi idag inte känner till? Bara solen vet.

Många människor därute menar att vårt beteende är präglat av hyckleri och dubbelmoral. Det finns många goda skäl till en sådan bedömning. Låt mig försöka att ta ett par exempel från våra "Läpparnas bekännelser":

"Alla människor har samma värde!" Detta är inte bara en floskel. Så länge den förblir helt och alldeles konsekvensbefriad är det dessutom en lögnaktig floskel! "Alla människor har samma värde!" Visst är det ett konsekvensbefriat skämt men om vi nu tog det allvarligt?Vilka konsekvenser skulle detta yttrande kunna få för konsumtionskulturen och vår livsstil? Miljoner människor svälter och hundratusentals dör av svält varje dag. Vi i den globala överklassen utgör en femtedel av jordens befolkning och vi disponerar över två tredjedelar av värdens resurser. I en eventuell framtid blir vi medansvariga för många resurskrig i försöket att bevara den resursfördelningen. Vi kommer inte att lyckas!

"Vi önskar rättvisa!" I verkligheten är det mycket få av oss som önskar rättvisa. För de flesta av invånarna i "konsumenternas paradis" skulle en global rättvisa vara en katastrof. Vi skulle helt enkelt inte kunna fortsätta den globala överklassens livsstil. "Rättvisan är som en orm: den biter bara dem som går barfota!" Oscar Romero, ärkebiskop i San Salvador, mördad 1980.

"Vi måste bevara demokratin och friheten!" Varför nu det? Vi har aldrig besvärat oss med att analysera de nödvändiga förutsättningarna för en fungerande demokrati. Till exempel väljarnas kompetens. Om vår situation i själva verket är så katastrofal som jag och en del av oss tror, kan det vi kallar demokrati inte användas till någonting. Köpenhamnsmötet gjorde det mycket tydligt. Ideologierna är stendöda, och det finns inga anhöriga. Det spelar ingen roll om en eller annan politiker talar mot bättre vetande, det värsta är att så många talar utan.

Vad vi skulle behöva är en hederlig riksdagspolitiker som kunde stå upp och säga sanningen: "Kära väljare, vår makt och vårt inflytande är i verkligheten tämligen begränsat! Marknadskrafterna i och utanför Sverige dikterar villkoren för våra viktigaste politiska beslut!" "Dont worry. Be happy".

Pratet om frihet minner alltför ofta om onani. Mycket få av oss skulle kunna eller skulle vilja "göra det på riktigt!" Det finns aldrig extrapris på frihet!

Här på Sourze tycks det vara inflation på ord som "klimatbluffarna". Ok. Vi begår en grov förenkling och konstaterar att 50 procent av alla klimatforskare ljuger och är "klimatbluffare". De resterande 50 procenten varnar oss och säger att vi befinner oss i en mycket allvarlig situation. Vi har redan förstört och saboterat stora delar av jordens naturliga ekologiska system. Skador som det i bästa fallet kommer att ta flera hundra år att reparera. Bör vi bara ignorera dessa forskares varningar? Några av oss gör det inte! En liten del klimatforskare är tämligen pessimistiska realistiska? och konstaterar att eftersom det varken finns vilja eller förmåga att göra någonting åt klimathotet och växthuseffekten måste vi kalkylera med kommande ekologiska katastrofer.

Många kulturer före oss försvann därför att de inte kunde inordna sig efter de givna förutsättningarna. Även konsumtionskulturen kommer att försvinna. Det borde ha hänt redan igår! Frågan återstår: Hur många andra kulturer tar vi med oss i fallet?


Om författaren

Författare:
Tage Nörgaard

Om artikeln

Publicerad: 01 feb 2010 10:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: