sourze.se
Artikelbild

Om du dör mamma, då tar jag livet av mig

"I taket lyser stjärnorna" är tung! Det är tufft och bitvis fullständigt omöjligt att hålla tillbaka tårarna. Tre generationer kvinnor lever en tragedi men filmen lyckas ändå måla bilden i nyanser, blandade färger med skratt och glädje.

Jenna, huvudpersonen, är 13 år. Hennes mamma är döende i cancer. Mamman blir sämre och de flyttar in till mormor, allt hemma påminner om att det inte är bra alls, rullator, piller och mormors förmaningar. "Om du dör mamma, då tar jag livet av mig" står det på lappen Jenna bär i fickan. Ullis, även kallad ”Knullis” hjälper Jenna att med festande hålla sorgen på avstånd.

Det är en trovärdig ungdomsfilm, nej förresten stryk ungdomsfilm. Jag hörde den omtalas som det, men det är en film för alla, så är det bara, med en en sorglig historia att berätta. Så modigt och så viktig för detta finns också ibland oss. Det fick mig och min son att känna oss så lyckligt lottade, denna känsla av tacksamhet både hörde och såg jag andra förmedla på väg ut efter filmen också.

Manusförfattaren och regissören Linn Gottfridsson och Lisa Siwe har gjort en fantastisk långfilmsdebut med denna film väl värd stående ovationer, priser och baggar. Den kramar mitt hjärta, mina ögon tåras, klumpen i halsen växer och i nästa stund översköljs jag av varma känslor. Filmen är tuff att se men den beskriver starka kvinnor och inte minst vanliga ungdomars liv, pubertet, vänskap och kärlek.

Filmen baserad på boken skriven av Johanna Thydell som utkom 2003. I taket lyser stjärnorna gick upp på bio 30 januari 2009 men r med och smygstartade festivalen på Guldbaggevisning och även tisdag 2 feb kl. 10:00 på Capitol finns en chans att se filmen.

Filmen är 1 tim och 26 min, Svensk och har engelsk text.


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 28 jan 2010 11:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: