sourze.se

10-talet kommer att bli Rysslands decennium

Ryssland håller på att återhämta sig efter det katastrofala 90-talet och med sina enorma naturrikedomar blir det snart åter en stormakt att räkna med.

Den hårt trafikerade vägen mellan Simferopol och Jalta på Krim kallas allmänt för ”Vägen till helvetet” på grund av alla vårdslösa och ofta påverkade bilförare. Jag åkte den sträckan för nära 50 år sen, i juli 1960. Mina ryska värdar talade entusiastiskt om den storslagna naturen. Men eftersom jag är född på landet förmådde jag inte uppskatta de hisnande utsikterna och den sydländska floran med cypresser, popplar och blommande buskar. Att jag inte var mottaglig för landskapets skönhet grämer mig så här långt efteråt. Dags kanske att göra om den resan.

Det har hänt mycket i Ryssland sen jag var där. Länge var man på väg mot helvetet. 90-talet var rena katastrofen då suputen Jeltsin körde landet i botten till rena anarkin. Under 00-talet kändes det som om man var på väg att vända utvecklingen till det bättre. Renlevnadsmannen Putin med de hårda nyporna var vad Ryssland behövde. På 00-talets sista dag kom den för ryska folket glädjande nyheten att befolkningsmängden ökar för första gången sen 1996. Nu finns det anledning att tro att 10-talet kommer att bli Rysslands decennium. För den som länge varit intresserad av rysk kultur och litteratur känns det oerhört uppmuntrande. Men för att lyckas måste ryssarna jobba ännu hårdare på många områden, inte minst när det gäller rättssäkerheten och korruptionen. Och det finns oändligt mycket att göra med infrastrukturen och inom jordbruket.

En sak som ryssarna måste ta tag i är det utbredda supandet. Sluta grogga, börja jobba är vad som borde gälla. När jag var på Krim så besökte jag Massandraanläggningen med sin enorma produktion av alkoholhaltiga drycker. I källarvalven, som kanske sträcker sig 1 km, förvaras oändliga mängder av vinfat. När tyskarna ockuperade Krim så lyckades ryssarna evakuera de äldsta och mest exklusiva årgångarna av vin. Men resten tömde man ut och miljoner liter vin rann ut i Svarta Havet som färgades rött.

Ryssarna bjöd förstås på vin när jag var på Massandra. Med en tom mage och i 30 graders solsken så var jag ordentligt lummig efter all provsmakning. Och för tågresan genom Ukraina upp till Moskva tilldelades vi gratis champagne. Men det var inte bara vinprovning jag ägnade mig åt. Det kändes lite extra att besöka Tjechovs bostad och vandra på strandpromenaden i Jalta. Och besöket på slottet Livadia där Stalin, Churchill och Roosewelt möttes 1944 var intressant. Och så ville ryssarna förstås ta oss till Artek, där miljoner pionjärer fostrats eller möjligen drillats genom åren. Det finns alltså mycket att se på Krim. Och med vinter-OS i Sochi 2014 kommer säkert ännu fler att upptäcka Ryssland som turistland.

När man ser på utvecklingen i USA kan man verkligen känna oro. Där skulle behövas de hårda nypor som Putin är utrustad med. Putin ser ut att bli kvar under hela 2010-talet och det tror jag att ryssarna kan vara glada för. Ryssland kommer säkert att på nytt bli en stormakt att räkna med.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 01 jan 2010 15:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: