sourze.se
Artikelbild

Så minns vi 00-talet

00-talet måste vara bland de mest händelserika decennierna vi upplevt i modern tid. Vi hade 9/11, tsunamikatastrofen och klimatdebatten. Däremellan inträffade en hel del både spännande och oroande saker, både i Sverige och ute i världen.

Vi minns alla paranoian som rådde inför millennieskiftet. Klockorna skulle stanna, flygplan skulle krascha, jorden skulle börja snurra baklänges och allt vad det heter! Men datorerna stannade aldrig och vi gled in i 2000-talet utan minsta problem. Men vi hade knappt hunnit vänja oss vid det nya århundradet förrän decenniets första stora tragedi klistrade oss vid våra tv-apparater. Den 9 september 2001 deklarerades ett terrorkrig mot västvärlden. Det har florerat massor av teorier om vilka som låg bakom 9/11-dådet. En av dessa är att det skulle ha varit den amerikanska regeringen själv. Om den teorin är sann då kan vi räkna med att Elvis och Michael Jackson ortfarande lever! Det är klart att det var al-Qaida. Världen förändrades över en natt och händelsen påverkar oss fortfarande.

Nästa stora världshändelse var tsunamikatastrofen som egentligen drabbade fler människor i världen än vad 9/11 gjorde. Drygt 300 000 varav 543 svenskar som åkt till Thailand på solsemester omkom och miljontals runt om i världen blev hemlösa. Den svenska regeringen fick stryk av medierna för sin flathet och det blev början på slutet för två lysande politiska karriärer: Laila Freivalds och Lars Danielsson, och ett slags genombrott för den då 22-årige Gustaf Fridolin MP som fick sitta i konstitutionsutskottet.

Den tredje stora händelsen som vi kommer att minnas från slutet av 00-talet är onekligen klimatförändringsdebatten. Vi vanliga Svenssons har under den senare delen av 00-talet äntligen förstått att vår jord är sjukskriven och i behov av vård, men världens politiker tycks inte kunna komma överens och kulturkrockar mellan kineserna och amerikanerna står i vägen för problemlösningarna. Vinnarna under detta decennium är definitivt Miljöpartierna runt om i världen, och om Vänsterblocket vinner nästa svenska riksdagsval kommer det inte att bero på Mona Sahlin eller Lars Ohly, utan det blir Maria Wetterstrand och miljöpartiets förtjänst.

Mellan dessa världshändelser har en hel del annat inträffat. Dokusåpan fick sitt stora genombrott. Först fick vi Robinson i slutet av 90-talet och sedan kom Big Brother, Baren och Farmen och allt vad det heter. I dag har vi Färjan, Bonde söker fru och Paradise Hotel med flera. Kvalitén på vår tv-underhållning har under 00-talet sänkts till en nästan sjuk nivå. Vi har vant oss vid att titta på vanligt folk, precis som oss själva, som håller på och pissar på bildäck, pruttar vid matbordet, super sig fulla gör bort sig i tv. Linda Rosings och Carolina Gynnings "knullande" i rutan blev löpsedelsstoff. Jag var själv gäst i TV3:s Baren under några avsnitt, och jag minns hur dessa ganska orutinerade ungdomar på fullt allvar inbillade sig att de skulle bli världskändisar bara för att de varit med i en TV3-såpa. Det finns endast två som blivit riktigt framgångsrika, nämligen Carolina Gynning och Åsa Vilbäck, och det betyder inte att vi inte minns Linda Rosing, Zubyde Simsek, Meral Tasbas eller Robinson-Robban utan det beror på att Gynning har visat sig vara en duktig författare, konstnär och programledare medan allas vår Doktor Åsa Vilbäck är en riktigt läkare med egen intelligent tv-show. Vi har glömt Robinsons Martin Melin och Barens "Jokkmok" såväl som gycklarna "Öszkan och Blondie". Vi har svaga minnen av Robinsons Emma Andersson och Farmens Qristina men vi har, till hennes stora besvikelse, glömt den mediekåta lilla Anna Dabrowski från Baren som än i dag försöker att hålla sig kvar i rampljuset till varje pris, dock utan särskilt mycket framgång. Vid sidan av dokusåpavärlden har vi lärt känna en del andra personer, som exempelvis dörrvakten Fadde Darwich, men de bisarraste figurer som poppat upp i medievärlden under 00-talet måste vara Riksclownen Alex Schulman som har fått alldeles för mycket utrymme på Aftonbladet. Det sägs inom mediebranschen att detta är på grund av att han är helg-supar-kompis med tidningens chefredaktör Jan Helin. Hans extjej Katrin Zytomierska, förstår jag mig inte på. Hon framstår som så desperat efter att synas i media att hon gått långt över gränsen för vad som är socialt acceptabelt och blivit en dålig förebild för blivande mammor, men det kan vara ett "spel" - kanske hon är världens gulligaste tjej - vad vet jag? Jag dömer henne bara enligt mediebilden av henne - vilket vi alla gör när det gäller kändisar, och det är inte så konstigt.

Under 00-talet expanderade medieutbudet i världen. Genom internet föddes nya medier, bland annat Sourze. Vi lärde oss nya ord som "blogg" och "Twitter" och journalisternas makt över det fria ordet spred sig till varje medborgare - du och jag, alla kan skriva numer tack vare internet. En hel del hände också i tv-världen eftersom tv-apparaten fick datorn som stor konkurrent. 00-talets kanske skickligaste mediekupp var TV3:s lansering av fenomenet Anna Anka. Jag skrev en ganska avslöjande artikel om henne för en tid sedan, men Sourzes chefredaktör Schlyter vågade inte publicera den. Han tyckte att jag var lite ute och cyklade, men nu har praktiskt taget allt jag skrev slagit in.

För vårt rättssystem har 00-talet varit ganska avslöjande. Under decenniet fick Fru Justitia en och annan kalldusch när det uppdagades fall efter fall där män blivit oskyldigt dömda av inkompetenta domstolar. Polisens och åklagarnas förtroende som jag tjatat om länge nu håller på att få sig ännu en törn i och med att Thomas Quick fått sin första av vad som gissningsvis kommet att bli flera resningar. Under 00-talet läste vi ordet "våldtäkt" praktiskt taget varenda dag i våra tidningar. Vissa tidningar, såsom gratistidningen Metro, har tagit på sig att skriva stort om våldtäkt så ofta som möjligt. Varför vet jag inte, men jag undrar om inte läsarna tröttnar efter ett tag. Rättssamhällets paranoia kring sexbrott nådde en kulm när operasångaren Tito Beltran, på mycket tveksamma grunder, blev åtalad för en våldtäkt som skulle ha ägt rum åtta år tidigare. Efter ett mediedrev som bara överträffats av drevet mot undertecknad i början av 90-talet, dömdes Beltran till fängelse. Jag vet inte om han är skyldig eller oskyldig, men jag vet en sak: Hans rättegång blev påverkad av faktorer som låg utanför de rättsliga, och det är ett minus för Fru Justitia. Under 00-talet föddes en riktigt ”rättshjälte” i Sverige, nämligen Göran Lambertz, som nyligen lämnat posten som JK och blivit justitieråd i Högsta Domstolen. I en 500 sidors rapport, Felaktigt Dömda, beskriver Lambertz hur vårt svenska rättsväsende förstörde livet för ett dussintals män under 1990-talet. Långa groteska fängelsestraff avtjänades av oskyldiga. Det finns ytterligare en hjälte i detta drama, nämligen journalisten Hannes Råstam vars granskning av fallet ”Bengt” avslöjade fusk inom åklagarväsendet och resulterade i resning och stort skadestånd till en 42-åring och en 59-åring i Södra Sverige.

Det förutsågs av somliga att Jesus Kristus vår Herre skulle återkomma till jorden i början av 2000-talet. Det gjorde han inte, men världen fick det näst bästa: nämligen Barack Obama som flög in i våra liv som en virvelvind och gav världen hopp om framtiden. Jag hoppas kunna redovisa resultatet av detta i min nästa decenniumartikel i slutet av 2019.

Skandalerna under 00-talet har varit många. Den största av dem, Tiger Woods-affären utspelar sig fortfarande i skrivandets stund. Ska Elin stanna kvar hos Tiger eller ska hon begära skilsmässa? Enligt brittiska ”The News Of The World” lär Elin kräva ensam vårdnad om barnen och 50 av tiger Woods förmögenhet. Jag har lite svårt för att tro på detta, särskilt när alla uppgifter enligt tidningen kommer från vad de kallar ”en vän med insikt i familjen Woods liv”. De amerikanska skräptidningarnas sensationslystnad överträffas endast av allas vår svenska Expressen och Aftonbladet som har ägnat ett flertal löpsedlar åt storyn under de senaste veckorna.

Under 00-talet dog Michael Jackson under mystiska omständigheter. Resultatet blev att alla hans ekonomiska problem löstes över en natt då försäljningen av Jackson-prylar, precis som i fallet Elvis Presley, har dragit in miljarder kronor. En lysande skådis, Heath Ledger, blev offer för droger och gick miste om livet under decenniet, och här i Sverige förlorade vi sångerskan Monica Zetterlund, skådespelaren och programledaren Ulf Larsson och, icke att förglömma, Margaretha Krok.

Inom musik- och underhållningsbranschen hände en hel del på 00-talet. Programmet Idol fick sitt genombrott, men under de fem säsonger som hittills varit har man bara vaskat fram två artister som kan kallas för ”stjärnor”, nämligen Darin Zanyar och Agnes Carlsson. Givetvis kom en hel del andra duktiga artister fram ur Idol. Bland dessa har vi femfaldigt grammisnominerade Amanda Jensen, flickidolen Johan Palm och gruppen EMD. Men det största som hände under 00-talet var omvandlingen av Melodifestivalen från det gamla formatet till den nya, enligt vilket man håller flera deltävlingar. Standarden vi har på Melodifestivalen här i Sverige är den högsta av alla EBU-länders. Även om vi inte haft stora framgångar i Eurovisionsfinalen är vår Melodifestival fortfarande den skickligast producerade i Europa, men ärligt talat undrar jag om det inte är dags för Christer Björkman att tacka för kaffet och släppa in nytt blod?

Politiskt hände en hel del i världen. Sydafrika övergick från apartheidstat till demokrati utan att en droppe blod spilldes, något som man aldrig hade kunnat tro. Den Europeiska Unionen expanderade sina gränser och släppte in halva Östblocket. Plötsligt blev vägarna i Litauen bättre och trafikpoliserna i Lettland slutade begära mutor av fartsyndarna, däribland undertecknad! Den legendariska Påven Johannes Paulus avled och en tysk blev den nya Påven. Munkar i Burma demonstrerade och kriget mot terrorn kom igång i Afghanistan. Men den allra största världshändelsen under 00-talet måste förstås ha varit att man blev av med diktatorn Saddam Hussein. Om det var rätt eller fel att starta kriget i Irak vill jag inte ge mig in på, men det var rätt att avsätta Saddam Hussein som hade begått folkmord mot kurderna i norra Irak. Ett land som svenskarna knappast hade hört talas om, men som vi numera ser och hör en hel del om i medierna nästan dagligen är Pakistan som fick ett genombrott under 00-talet. Där påstås det att al-Qaida-ledaren Usama Bin Laden gömmer sig. Landets före detta premiärminister Benazir Bhutto mördades under mellandagarna 2007. Ett annat namn som vi lärde känna under 00-talet är Hugo Chavez, Venezuelas president. Han utger sig som USA-hatare och har blivit känd för sina kontroversiella uttalanden och införandet av konstiga lagar, men han tycks ha stort stöd av sitt folk. På hemmaplan fick Sverigedemokraterna ett genombrott. Låt oss hoppas på att den saken vänder. Jag behöver inte gå in på varför.

Det har hänt en hel del annat under 00-talet, kravallerna i Rosengård, finanskrisen med mera, men det går inte redovisa allt, då skulle denna text, som redan är för, bli ännu längre.

Vad har vi lärt oss under 00-talet?

9/11 berodde på amerikanernas slapphänta säkerhetssystem, och tsunamin inträffade på grund av att världens medborgare var okunniga och inte förstod vad det innebär om havet plötsligt backar ut till sjöss och börjar komma tillbaka igen mot land. En engelsk familj blev räddad av det faktum att deras nioåriga dotter just hade lärt sig om tsunamis i geografin. Hon varnade sina föräldrar och de gick snabbt ifrån stranden till högre mark. Amerikanerna har lärt sig att tajta till sin säkerhet, och vi alla vet vad en tsunami är, men frågan är om inte 00-talets största läxa är att vi måste se efter vår sjuka planet? Jag funderar faktiskt på att rösta på Miljöpartiet. Det trodde jag aldrig att jag någonsin skulle säga!

Gott Nytt Decennium allihopa!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 21 dec 2009 11:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: