sourze.se
Artikelbild

Skärp er kroggäster!

"Vi är utbildade och vi jobbar under mer kontrollerade former än någonsin. Jag tycker det är på tiden att även krogbesökare får sig en lektion, speciellt dom som inte sköter sig. En kurs i krogvett och etikett vore kanske något!"

Nu tycker jag allvarligt talat att vissa krogbesökare får ta sig en funderare över sitt beteende, eller så får dom sluta att gå ut överhuvudtaget! Då menar jag dom som inte kan, vill eller inte verkar veta hur man sköter sig ute i nöjeslivet.

Situationen nu inför julhelgerna är mer alarmerande än vanligt då företagen bjuder sina anställda på julbord, vilket betyder mer folk i rörelse och i fler manliga grupper. Alkoholpåverkade killgäng, i synnerhet en del av dom som inte är vana att vara ute, kan bete sig på sätt som får allvarliga konsekvenser.

Men det är illa nog så som det ser ut överlag. Vissa konsumerar mer alkohol än det normala, vissa är mer benägna att ta till fysiska handgripligheter än att prata och vissa tror att det är tillåtet att bete sig som man vill, så länge man har alkohol i kroppen. Det är glaskross på golven, inredningen på toaletterna som förstörs, alkoholflaskor eller tillbehör som stjäls från barerna, det är fylla och bråk inne på krogen.

Stackars discjockeyarna får flera hundra olika önskelåtar som de absolut måste spela, annars är de riktig dåliga. Någon kastar ett glas så det går sönder i tusen bitar. Man går fram och frågar vad personen håller på med och får till svar: ”Förlåt det var inte meningen”!!!
Någon tänder en cigarett inne i lokalen och när man konfronterar personen så säger denne: ”Det ska inte hända igen”!!!

Nu tog jag bara några få exempel på saker som man får handskas med kväll efter kväll med personer som passerat myndig ålder för länge sedan.

Som gäst märker man kanske inte av det lika mycket som vi gör som jobbar. Det ställs såna oerhört stora krav från alla håll och kanter på krogpersonal. På senare år har svångremmen dragits åt extra hårt för krögarna. Bland annat utbildas personalen i mycket större utsträckning än någonsin tidigare. Utbildning kring ansvarsfull alkoholservering är ett område som det läggs stora resurser på. Konflikthantering och hur man noterar och agerar mot narkotikapåverkade personer är en annan form av utbildning som genomgås. Vi är utbildade och vi jobbar under mer kontrollerade former än någonsin. Jag tycker det är på tiden att även krogbesökare får sig en lektion, speciellt dom som inte sköter sig. En kurs i krogvett och etikett vore kanske något!

Det är så lätt alla gånger att skylla på vakterna så fort en konflikt uppstår när man blir nekad eller avvisad på grund av allt för hög alkoholkonsumtion. Men har dessa människor i nyktert tillstånd i efterhand verkligen funderat över om de kunde ha agerat annorlunda?

Vad sägs om att filma händelserna och sedan visa upp det på jobbet inför arbetskamraterna så får dom bedöma?
Istället för att skicka brev, maila eller ringa krogen och beklaga sig över den där idiotvakten som kom fram och kastade ut mig när jag ”helt oskyldig stod vid baren och drack min drink”.


Om författaren

Författare:
Fadde Darwich

Om artikeln

Publicerad: 14 dec 2009 11:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: