sourze.se

Miljön är inget att bråka om

Det finns värre problem än miljön att oroa sig för. T ex att det är inbördeskrig nästan överallt här på jorden.

Nu är ju miljömästerskapet i full gång i Köpenhamn och världens ledare är där och låtsas vara intresserade av miljön. Men det är bara ett spel för galleriet. Innerst inne vet alla att miljön är inte det värsta problemet i världen. Det finns mycket värre problem som är mer akuta. Nu har äntligen en debattör, Hans Bergström DN:Se kvinnorna, 3/12, tagit upp ett odebatterat problem, nämligen en hejdlösa befolkningsökningen. Men det är inte Europa som får problem, utan Asien och Afrika. Som vanligt är det bara spekulationer. Det kan bli ännu värre. Ingen har facit i hand.

Ett ännu större problem för världens ledare är att det råder inbördeskrig i stort sett överallt, motsättningar som är mycket stora. Man kan bara se på USA, där det råder fullt inbördeskrig mellan demokrater och republikaner, mellan fattiga och rika, mellan högutbildade och lågutbildade, mellan krigs- och vapenlobbyn och fredvänner, mellan engelsk- och spansktalande, mellan de religiösa och de icketroende, mellan abortmotståndare och friabortförespråkare, mellan det europeiska östra USA och resten av landet osv. Man kan undra hur det ska gå att hålla ihop ett land med så stora motsättningar. Och motsättningar finns det i nästan varje land på jordklotet.

Här i Sverige är det inte mycket till inbördeskrig. Men ibland försöker man hitta på saker som man kan vara oense om, t ex om Saab. Oppositionen ryar om att regeringen har gjort för lite. Men det också ett spel för galleriet, dvs inför nästa års val. Regeringen håller huvudet kallt. Reinfeldt har läst på i historieboken och vet att en bil betyder så lite. Varken Jesus eller Strindberg körde bil, men uträttade ändå oerhört mycket utan att köra omkring med racerbil. Strindberg skrev massor av böcker och Jesus hann göra underverk från morgon till kväll. Så det går alldeles utmärkt att lägga ner både Saab och Volvo.

Ja, det är verkligen lugnt i Sverige. Vi har ju valt en lokal Jesus som tar på sig alla våra skulder och synder. Vi kan sova lugnt och överlåta alla problem till herr Reinfeldt. Och han har mycket att ordna med. Nu ser det ut som han tänker ändra taktik när det gäller plikten att arbete. Han har insett att det är ett dödfött förslag. I stället är det tal om att dela ut inaktivitetsersättning till alla som vill slippa jobba. Då skulle man bli kvitt arbetslösheten och i stället bara ha kvar de som är intresserade av arbete. Att tvinga arbetsskygga individer till att jobba är lika grymt som att tvinga höjdrädda personer att backhoppa i en 90-metersbacke.

Det är tur att vår regering är så intelligent. Det märks tydligt eftersom de aldrig är glada. Det finns nämligen tre olika sorters människor: dumskallar, de lagom intelligenta och de mycket intelligenta. Det bästa är att vara måttligt klok, för då har man ingen press på sig och kan leva livets glada dagar. De kloka däremot har stora bekymmer och är aldrig glada. Se bara på Reinfeldt och Husmark Pehrsson, så ledsna och allvarliga som de är. Det är verkligen synd om regeringen.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2009 10:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: