sourze.se

"Flyktingbarn" ofta varken flyktingar eller barn

"Vad som inte heller nämns i den offentliga debatten är att efter att en ensamkommande ungdom får uppehållstillstånd leder det till en anhöriginvandring, som utgör den största kategorin av invandringen till Sverige."

Politiker och journalister talar och skriver ofta om "ensamkommande flyktingbarn". Det är missvisande på två punkter.

Dels handlar det inte om barn, utan om ungdomar mellan 15 och 18 år. Det andra som är missvisande är att de ensamkommande ungdomarna kallas flyktingar. Flyktingar och asylsökande är inte samma sak. De är asylsökande som inte har fått besked om huruvida de får stanna eller ej, men tydligen vet journalister och politiker att alla ensamkommande asylsökande ungdomar är just flyktingar med skyddsbehov, innan deras asylärenden är avgjorda av Migrationsverket. Vad som inte heller nämns i den offentliga debatten är att efter att en ensamkommande ungdom får uppehållstillstånd leder det till en anhöriginvandring, som utgör den största kategorin av invandringen till Sverige.

Det är märkligt med ensamkommande ungdomar som kommer till Sverige medan deras föräldrar blir kvar i hemlandet. Då kan det inte handla om personer som flyr undan krig eller förföljelse för då hade alla i familjen tvingats lämna sitt hemland. Här handlar det om ekonomiska migranter som söker ett bättre liv socialt och ekonomiskt. Kan en anledning till att asylsökande ungdomar kommer ensamma till Sverige vara att de lättare ska få uppehållstillstånd för att de är unga, så att de senare kan återförenas med sina föräldrar i det nya hemlandet Sverige?


Om författaren

Författare:
Paul Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 18 nov 2009 08:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: