sourze.se

Vaccinationsköerna rena lotteriet

"Vaccinationer sker lite hur som helst och vårdcentraler vaccinerar när och om de har lust. Enligt vårdguiden sägs patienter bluffa om att de tillhör riskgrupper, fast de är fullt friska."

Eftersom min sambo tillhör en av riskgrupperna har han alltså rätt att få förtur till vaccinet mot svininfluensan. Jag ringde vårdcentralen där han står listad, men vaccinet var slut. Det bad mig ringa runt till andra vårdcentraler för att höra om de kunde ha något vaccin kvar.

Jag ringde då den vårdcentral som ligger närmast vår bostad och fick veta att de hade ca 100 doser kvar. När min sambo kom dit blev han direkt avvisad då han inte var listad på denna vårdcentral. Att hans egen vårdcentral hade slut på vaccinet spelade ingen roll. Att han tillhör riskgruppen hade heller ingen betydelse. Att vi misstänkte att en av våra närmaste fått influensan tog man heller ingen hänsyn till.

Jag ringde vårdguiden för att få veta vilka regler som gäller kring vaccinering mot den nya influensan. Något säkert besked kunde personalen på vårdguiden inte ge mig. Det hela verkar vara ett lotteri. Vaccinationer sker lite hur som helst och vårdcentraler vaccinerar när och om de har lust. Enligt vårdguiden sägs patienter bluffa om att de tillhör riskgrupper, fast de är fullt friska.

Sverige har beställt så många doser av vaccinet att det gott och väl bör räcka till de som vill vaccinera sig. Säkert kommer många doser vaccin att kastas eftersom tillblandat vaccin inte kan sparas.

Följden blir naturligtvis att vissa personer ur riskgrupperna hinner få influensan och kanske avlida, medan fullt friska patienter med landstingens och andra vårdgivares goda minne snor åt sig vaccinet.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 09 nov 2009 02:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: