sourze.se
Artikelbild

Charmtrollet Rabih fick lämna Idol

Han är en kille med hjärtat på rätta stället, med en vacker romantisk mjuk röst och basebollkepsen på sned. Såna killar behövs också och han kunde mycket väl passat till Idol 2009. Nu är många flickhjärtan krossade.

Apropå krossa, så påstår ALLA, att Erik Grönwall krossade ALLA andra i fredagens omgång av Idol! Självklart är han bra, men att påstå att det inte finns någon konkurrans tycker jag är förmätet. Erik Grönvall kan mycket väl bli den nya Idolen, men som sagt, det finns ju fler att välja på.

Min lilla summering kanske inte är talande för dem som inte följer Idol 2009, men tyvärr kan jag inte uppfylla alla önskningar om detaljer om programmet, eftersom jag inte är någon expert på ämnet. Endast mina egna intryck, som får stå för mig, finns med i den här artikeln. Jag är inte så beläst och kunnig inom musikens värld som Claes af Geijerstam, som var fredagens kommentator i Idol. Det var kul att höra lite fakta om världsartisterna som sjungit deltagarnas låtar innan idolartisterna, men allt kan jag inte upprepa här. Jag noterade emellertid, att Claes af Geijerstam var väldigt positiv och välvilligt inställd till artisterna.

Kvällens tema var: "Världens bästa låt". Artisterna fick välja sin "favvolåt" alldeles själva.

Rabih började med All my life, den typen av musik han gillar att lyssna på. Casey and JoJo har gjort låten, som är en ensemblelåt. Rabih tänker på en tjej han gillat, när han sjunger den och rösten är sammetslen. Han påminner om Michael Jackson stundtals. Han är fin. Någon sa att "när han ler, smälter ishotellet i Jukkasjärvi!" Tror det var Mariette. Juryn: "Boring". De vill att han ska "variera rösten", men varför ska han göra det, när hans kännetecken är just den här rösten?

Jihdes bästa låt var: I’ve got a feeling med Black Eyed Peas. Jihde lika "ball" som vanligt i sin programledarroll och säkert ett hatobjekt i mångas ögon, eftersom han försöker sätta en personlig prägel på programmet och det vet vi ju, att det ska man inte göra om man vill passa in. Fyyy Jihde!

"Tant" Mariette valde Bruce Springsteens låt: Because the night. En av Patty Smiths stora hittar. Mäktig låt – och Mariette har lite av Caroline af Ugglas "stil" när hon viftar med armarna. Hon har bra tryck i låten. Varför jag kallar Mariette för "tant" vet jag inte själv men något tantigt är det över henne, mossigt liksom? Juryn: "Vi behöver en kvinna som kan regera i Sverige". Är jag blind, tänkte jag. Mariette var en av dem som fick minst röster till sin egen stora förvåning men ändå den artist som i slutet fick stanna medan Rabih, charmtrollet, fick gå. Trist som sagt.

Reza, tjejen från Indonesien, sjöng Summertime, Georg Gerswins låt, som Janis Joplin sjöng precis innan hon dog. Reza känner sig elegant när hon sjunger låten. Jag gillar inte hennes sätt att framföra den, för mycket wailande. Onaturligt och fel på något sätt. Konstlat. Tacka vet jag Ella Fitzgerald med den låten. Ingen kan slå henne på fingrarna! Juryn: "Starquality fast dålig engelska!” ”Sluta röka!” sa Laila, "Elegant!" sa någon och "Du tar låten till nya höjder!" vilket jag absolut inte håller med om.

"Rockaren" Calle med svärtade ögon har spottat upp sig i Idol. Han valde låten Whith a little help from my friends vilken Joe Cocker sjöng på Woodstock. Fint budskap har den – allt man behöver är vänner. Men intrycket jag får är grötigt, oklart, det är en svår låt, för mycket kör och skrik enligt mig. Juryn: ”Skitbra! Stilen passar dig bra”. Ni märker ju att juryn och jag inte alltid håller med varandra? Calle är bra, men jag förstår inte riktigt.

Idolämnet Tove i en enkel vit vinterklänning, valde Elvis Presleys In the Getto. Tove gör sin egen grej. Hon har en vacker röst, lite Elvisklang i den faktiskt, trots att hon är tjej. Vacker timbre! Tovestil! Juryn: ”Ballt och vågat låtval”, Laila är "totalt såld", ”bra jobbat!” sa de. Man har kallat Tove för en diva i pressen. Men hur kan man komma på tanken att kalla en sextonårig flicka för diva? Det enda hon vill är ju att sjunga och hon har stjärnkvalité. Då anser jag förresten att man kan vara en diva, om man nu absolut måste! Det är nämligen inte alla som kan kosta på sig det epitetet, utan att bli löjliga.

Känsliga och intensiva mörka Eddie Razaz sjöng If you’re not the one, en låt han gråter till och som han gillar mycket. Smörballad, upp och ner tonmässigt, men Eddie lyckas hålla i. Juryn: "Ficklampan var död" "Du fixade det inte" och "Låten var för svår", "Magplask!" Ja du, juryn är inte nådig. Jag håller inte med juryn i en del bedömningar. Jag går på känslan, och känslan säger att Eddie också är ett bra idolämne. Han har energin.

Proffset Erik Grönwall är en stor artist, men förutsägbar enligt mig. Till och med en smula tråkig i mina ögon. Jag får säkert inte medhåll av någon, men jag går på magkänslan som jag sa. Han väljer en Queenlåt, The Show Must Go On! Freddie Mercury sjöng den låten sex veckor innan han dog i aids. Erik går direkt på låten. Han har faktiskt en vacker röst, som en rockstjärna. Säker kille. Gud, jag fryser och juryn står upp! Flickorna skriker. "Du är en superstjärna!" säger juryn, Laila gråter. "Du sken som en tacka!" utbrast Anders Bagge och menade förmodligen en guldtacka. "Lova att alltid vara precis som här!" sa Laila mellan tårarna.

Den hemliga avslutningen påannonseras av Jihde, "programledarfenomenet" och den består av att juryn och artisterna sjunger Chicago tillsammans, Anders Bagges favoritlåt. Såg i tidningen att de "dödade" den. Det är jag för mycket amatör för att avgöra.

Artisterna är enkelt och smakfullt klädda för kvällen. Tove var ledsen för lite "skitkritik" hon fått och låste in sig på toaletten, eftersom hon blivit överansträngd. Ett par av hennes vänner hade dött i en trafikolycka under veckan och hon hade ertappats med starköl dagarna innan på hotellet. Det är förbjudet i tävlingen. Calle hade också varit inblandad. Tove fick tröst av sin pappa. Då upptäckte hon hur mycket hon saknar sin familj. Den har hon inte fått träffa under tävlingens gång, eftersom artisterna bor på hotell.

Ja, nu är det sex artister kvar och en av dem blir Idol i Sverige i december. Biljetterna till Globen är redan slutsålda. Men vem behöver biljetter, när man kan se tävlingen utmärkt från första parkett i sitt vardagsrum?


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 09 nov 2009 02:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: