sourze.se
Artikelbild

Höstsonat

Promenerar genom trädgården med senhöstens fallfrukter mellan skorna. Nya, bekväma knytskor i mjuk skinnimitation som mordiskt mosar ett nypon eller knäcker ryggen på ett glasäpple.

Jag spänner iväg ett klent äpple över marken. Det rullar genom rostinfattade, frasande löv och slutar med huvudet stött mot en lövkorg vid komposten. Donk. Eller också får det en inspark till åtta lekfulla tassar i den här säsongens lurvigaste hundfotboll.

Innovativa sätt att tillreda äppelmos. Javisst!

Blodiga granatäpplen från medelhavet i en träskål på köksbordet. Med vom av röda kärnor ur ett uppskuret innanmäte lider de på sin slaktbänk, färdiga för juicemixern. Delikata, grenadina och medicinska. Äktenskapssymboler, minsann. Släktskapet med rosväxten syns i deras lena anletesdrag; hälsosamt rosiga kinder, runda och mineralstinna av fruktigt kött. Frukosteld i glasen sänker blodtryck och sägs hålla prostatacancer på behörigt avstånd.

Svarta kvällar nu. Postlådan på andra sidan grinden syns knappt efter 17.00. Från och till affären bilar jag långa stycken runt Värmelns strandkanter och ser hur kallt möter varmt i svävande kondenser över den blanka vattenytan. Vassen lösgör sin synlighet ur dimmorna som magra, ståtliga schackpjäser. Skugglika viker de sina tunna silhuetter runt bryggorna. Båtlösa bryggor. Vilande på djupt nedkörda pålar, eller så flyter de på ryggen av skavda bensinfat med omfångsrika bukar.

Det är hög tid, kvällstid, att åka till Gärdets Musteri i Klässbol och köpa en korg av höstens allra bästa, förädlade äppelmust. Värmlands enda kvarvarande musteri. Inte mycket mer återstår nu, än all sorts förädling. Stänk av kreativitet genomfar all verksamhet.

Det gäller att njuta sig genom höstens sista suck. Vinterns snödjup i andetagen. Vinteride i köksförberedelsernas molokna kräftgång.

Att äpple lockar fram fin smak i curryrätter vet många redan, men att äpple och rimmat fläsk leker bra ihop känner bara de till som har rört om i grytskåpen ett tag. Släpper några äppelbitar i pannan tillsammans med en finstrimlad fläskbit, färska champinjoner och strimlad gul lök. Alltsammans sjuder sig mört och äppelmustigt gott i några deciliter vatten under lock, under tiden som riset puttrar torrt.

Smakgåvor på tungan. Det är så enkelt att leva rikt. Rikt att leva enkelt.


Om författaren

Författare:
Isabella Mendrix

Om artikeln

Publicerad: 27 okt 2009 13:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: