sourze.se

11/9-attacken var en pseudohändelse

Massmedia och politiker förstorar ofta upp händelser till det orimliga. I efterhand kan man konstatera att de var marginella för utvecklingen.

Det finns få händelser de senaste årtiondena som har blivit lika omskrivna och uppförstorade som attacken mot tvillingtornen i New York. Det avgörande var väl att en stormakt fick en knäpp på näsan och ett sänkt självförtroende. Men själva det inträffade var en marginell historia. Två kontorshus som föll ihop på en yta av kanske 1 km2. Och att lite över 4 000 människor fick sätta livet till var också mycket marginellt. Befolkningsökningen varje dygn på jordklotet är nämligen 150 000 och det motsvarar 35 11/9-händelser varje dag.

Den kinesiske presidenten kunde ha skrivit ett tröstebrev till sin amerikanske kollega: "Ja, du Bush. Det var ju tråkigt det här, det som hände i New York och tråkigt att just ni skulle råka ut för det. Och det var förstås sorgligt med alla som dog, liksom för alla anhöriga. Men jag kan trösta dig med att här i Kina ökar vi befolkningsmängden varje dag med 25 000 och det kompenserar mer än väl alla förluster i New York. För jag förmodar att du inte tillhör de främlingsfientliga, utan tror på alla människors lika värde, att en kines är lika mycket värd som en amerikan."

För den som studerar historien finns en sanning som håller i alla väder, nämligen den att människorna visat sig vara lika djävliga efter Kristus som före Kristus. Man kan läsa i Bibeln om Mose som mass-slaktade ett annat folkslag. Först slog man ihjäl alla män. Men när soldaterna kom tillbaka från kriget med kvinnor och barn så blev Mose förbannad: "Har ni låtit kvinnorna leva! Döda nu alla barn av manligt kön och döda alla kvinnor som haft samlag med en man. Men de flickor som inte legat med någon man ska ni låta leva och behålla för egen del". Var det inte Mose som hade en stentavla där det stod att man icke skulle dräpa?

Så här det går till också i nutiden. Det finns en del som tror att människan och jorden kan bli bättre. Men det har jag slutat att tro på för länge sen. Och det känns nästan lugnande att veta att allt kommer fortgå som förut. Man behöver inte förfasa sig. Vi som bor här i Sverige har i alla fall oerhörda möjligheter till ett rikt liv. Vi behöver inte bekymra oss över att sunni- och shiamuslimer spränger varandra i luften. De lever liksom i en annan värld.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2009 12:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: