sourze.se

En liten konstnärssjäl bor i vårt hus

"Tillsammans beundrar de bilden av ett sammelsurium av klara vackra färger med lite större fläckar här och var."

"Mamma, mamma kom får du se vad jag gjort!" Lilla Zabine fyra år ropar på sin mamma som skyndar sig dit. "Den var fin, men du… ni skulle ju måla på papperet inte bordet." Med skuldmedveten min tittar lilltjejen ner i bordet medan hon drar med fingret i den kletiga massan som hamnat fel. "Ja mamma." Hon drar ut smeten ännu lite mer och tittar på sin storebror på andra sidan bordet och ler.

Mamman lyfter upp teckningen som nästan flyter bort av allt vatten som tillförts och lägger den på diskbänken för att torka. "Den är jättefin hjärtat, men snälla du..." Hon gör en kort paus, "Inget mer målande på bordet." Mamman rufsar om i den lillas lockar och smeker henne på kinden. "Vår lilla konstnär, undrar vad det skall bli av dig min sköna." Hon går till diskbänken för att studera den färggranna målningen som dottern gjort och förvånas ännu en gång över hennes färgkompositioner.

Plötsligt kommer lilleman två år ångande över golvet i full fart. "Ja me!" skriker han och viftar med sina händer för att han vill komma upp i sin stol. "Ja me!" Han lyfts upp och ett vitt papper och en färgpalett sätts framför honom på bordet, och snart är ännu en konstnär igång. Små högar av fingerfärg sprids glatt ut över papperet och med en liten pensel gör han sista touchen. Resultatet är bedårande och kunde lika väl varit en tavla som man köper ute på stan. Han ber på sitt egna språk att mamman skall skriva hans namn på kanten av det, sedan kommer det så typiska uttrycket som han alltid säger om allting som är klart: "Så." Sedan lyfter den lille upp konstverket och räcker det till sin förstummade mamma.

Efter att det torkat sätts målningen upp för allmän beskådan på köksväggen bland syskonens, och med stolta steg går han efter att noga tvättat händerna in i barnrummet och leker med sina bilar.
Mamman visar pappan vad sonen åstadkommit under dagen och tillsammans beundrar de bilden av ett sammelsurium av klara vackra färger med lite större fläckar här och var.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 20 okt 2009 11:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: