sourze.se
Artikelbild

Matematikens räddning

Rapporter visar att svenska matematikelever kommer efter - det vill nytt initiativ ändra på!

Vi har de senaste åren möts av flera rapporter som pekar på att svenska elever blir allt svagare i matematik. Bland annat i den senaste PISA-rapporten OECDs stora undersökning av 15-åringars kunskaper presterar svenska elever relativt sämre än det tidigare gjort – och Sverige är nu ett genomsnittligt OECD-land. Den största skillnaden är att de duktiga eleverna har blivit sämre. Den 1 oktober kom en rapport från Skolinspektionen där man kritiserade matematikundervisningen efter att ha undersökt 22 olika skolor. Bilden Skolinspektionen målar upp är en matematikfabrik, där eleverna lär sig matematiska metoder utantill men sällan eller aldrig får chans att tänka själva och verkligen förstå. Svenska elevers djupare förståelse för matematik och deras förmåga att använda sina matematiska kunskaper utanför den snävaste definitionen av kursen verkar alltså bli sämre.

Dessa problem vill Mattecentrum ändra på. Den ideella föreningen har som mål att stimulera intresset för matematik och att generellt höja kunskapsnivån hos ungdomar. För att uppnå det, vill Mattecentrum ge gratis läxhjälp och matematikundervisning till alla Sveriges elever. Där får eleverna möta en annan pedagogik och få matematik förklarat för sig av volontärer som är högskoleutbildade ekonomer, civilingenjörer och naturvetare. Dessutom så är det fler lärare per elev än i en vanlig klass, vilket gör att eleven kan få den tid som behövs för att ledas vidare i sina tankegångar.

Sedan starten i Stockholm har Mattecentrum även startat räknestugor i Eskilstuna, Västerås och Uppsala. Under sista delen av 2009 hoppas Johan att Mattecentrum ska kunna öppna ytterligare städer och fortsättas spridas utanför Mälardalen.


Om författaren

Författare:
Johan Wendt

Om artikeln

Publicerad: 07 okt 2009 14:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: