sourze.se

Istället för Woodstock

Woodstockfestivalen inleddes den 15 augusti 1969. Bengt O Björklund, som fyllde tjugo år samma dag, var inte där. Istället befann han sig i ett turkiskt fängelse, dömd till tolv år för haschinnehav.

Han är förebilden till karaktären Erich i Oliver Stones Midnight Express och Jag missade Woodstock är en diktbok om den irrande och drogkantade vägen till och från fängelset. Bengt O Björklund, som även är musiker, konstnär och journalist, har tidigare gett ut två diktsamlingar. I Jag missade Woodstock börjar han från början med barndomsminnen från olika Stockholmsförorter och scener ur ett familjeliv som saknar stabilitet och där ett antal styvfäder avlöser varandra.

Från att ha varit utfryst och utsatt i skolan börjar han under högstadietiden att göra uppror. Dagdrivande och drogexperimenterande i city tar så småningom överhanden och rörande är bilden av modern som söker upp honom på Sergels torg och ibland lyckas övertala honom att följa med henne hem.

Rastlöshet och avsaknaden av en fadersgestalt präglar berättelsen:

"Jag söker honom aldrig medvetet
bland skrapornas tunga skuggor,
i alla ruffiga kvarter är han osökt och obesvarad."


Varken musiken eller de olika skolorna lyckas kväsa den destruktiva jakten på kickar som leder honom till Köpenhamn och vidare ut i Europa. I Istanbul möter han Yoshie, en japansk flicka som blir hans första hustru och mor till hans dotter. Det är också där han blir arresterad för innehav av trettio gram hasch.

Under fängelsetiden, som blir förkortad till fyra år, besöker hans mor honom årligen på hans födelsedag. Hemma i Sverige skapar hon uppmärksamhet för att försöka få hem honom och hon lyckas få prins Bertil att förmedla ett bokpaket när han reser till Turkiet.

Jag missade Woodstock har ett koncist och emellanåt berörande poetiskt tilltal. Det uppvaknande för litteratur och kultur som sker inte minst under tiden i fängelset är intressant men jag kan inte låta bli att beklaga att det ofta får överskugga skildringen av de sköra men innerliga familjebanden.


Om författaren

Författare:
Fredrik Rosvall

Om artikeln

Publicerad: 29 sep 2009 13:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: