sourze.se

Så här mäter man levnadsstandarden

Numera har nästan alla allt det de behöver. Fler prylar ger inte högre levnadsstandard. Det som betyder nåt är att man trivs med livet.

Många tror att om man har en massa prylar och ägodelar så har man en hög levnadsstandard. De som tror mest på det är de nationalekonomiska knäppgökarna. De pladdrar hela tiden på om BNP och tillväxt. Det är förvisso bra att ha alla nödvändighetsvaror och det har ju nästan alla här i Sverige. Varje svensk har kanske i genomsnitt 10 par skor av olika slag, en del kanske 50 par och en del bara ett. Men om man höjer genomsnittet från 10 till 11 par så är det inget bevis på höjd levnadsstandard, utan på överkonsumtion.

Levnadsstandarden mäter man i stället i hur bra man trivs med livet. Det fanns en författare som hette Vilhelm Moberg. Han skrev många böcker och tjänade mycket pengar. Men han hade en mycket låg levnadsstandard. Han hade ett dåligt självförtroende, han var arg och elak mest hela tiden och till slut gick han och dränkte sig.

Men på det hela taget är levnadsstandarden mycket hög i Sverige. Den har ökat oerhört de senaste 50 åren. Och det beror på två saker: kvinnans frigörelse och religionens minskade inflytande. Nu finns det ett sätt att mäta den på. Och det är på hur stor den religiösa fundamentalismen är. Man kan då jämföra med frihetens högborg i världen, USA. Där härskar de religiösa över nästan alla sektorer av samhället. Om 5 av befolkningen i USA har hög levnadsstandard, så är den låg för 95 . I Sverige är det precis tvärtom. Amerikanarnas självförtroende fick sig en knäck den 11 september och den har inte förbättrats sen dess. De religiösa har fått ännu större makt, ekonomin är helt under isen, det sociala skyddsnätet undermåligt och många har ingen sjukförsäkring. Ett land med såna stora brister är inte ett land med hög levnadsstandard.

Vi ska vara stolta över vår höga levnadsstandard här i Sverige. Men det finns många faror i framtiden. Takten i förändringarna är oerhört hög, informationsflödet ökar explosionsartat och jakten på upplevelser skapar en social ångest som inte är hälsosam. Det är viktigt att vi lugnar ner oss, annars finns det risk för att vi knäcker oss. Och stressade människor är inga lyckliga människor.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 22 sep 2009 13:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: