sourze.se
Artikelbild

Kan vi lita på Livsmedelsverket?

Lever vi i en värld där vår kosthållning ända sedan vi var små påverkats av ryggdunkande specialister som går i näringslivets ekonomiska koppel, eller är livsmedelsverkets experter faktiskt att lita på?

Det är de på Livsmedelsverket här i artikeln förkortat som LV som bestämmer till exempel vad som får kallas för mat och vad som räknas som otjänligt, hur mycket tillsatser det får finnas i det vi stoppas i oss, och mycket, mycket mer.

Då staten inte anser sig ha råd att avlöna tillräckligt kompetenta forskare och specialister i den omfattning som krävs hyr man in konsulter som om det skulle bli billigare. Därmed har debatten om jäv blivit aktuell. En forskare kan anses som jävig om denne, förutom sin tjänst på LV där han eller hon sysslar med näringsrekommendationer, även uppbär lön hos till exempel Danish sugar.

Idag är varje extern specialist tvungen att lämna en jävsdeklaration som självklart är offentligt handling. Det är spännande läsning vill jag lova. Som exempel har jag valt att ta upp expertgruppen för pediatrisk nutrition näring för barn. Ordförande i gruppen är en professor som heter Olle Hernell och jobbar vid Norrlands universitetssjukhus, men det är inte det enda han gör:

1. Olle är vetenskaplig rådgivare till Semper, något som han tydligen varit i 20 år – och det gratis. Tydligen kan man dock få lite pengar om man forskar i något ämne kring Sempers produkter – inga belopp anges här.
2. Olle ingår i Dairy Goat Co-operatives vetenskapliga råd på Nya Zeeland. 3 000 Euro per år är gaget för forskning om getmjölk som bröstmjölksersättning
3. Olle har sitt eget konsultföretag.
4. Olle arbetar för Biovitrum AB Forskning med att skapa ett läkemedel som förbättrar fettupptagningen hos ammande barn. Arvode: 300 000 kronor per år.

Olle är inte unik. Hälften av de elva ledamöterna i expertpanelen arbetar eller har arbetat inom livsmedelsindustrin och tre av dessa åt Semper som är en av de största tillverkarna av barnmat. En slump? Hur skall man tolka det här?

Är det kanske så att det finns så få specialister på barnmat att de som finns automatiskt kommer att arbeta på både företag och reglerande myndighet? Eller kan det vara så att det finns en chans att Semper insett fördelen med att ha goda vänner och arbetskamrater på den myndighet som skall sätta reglerna för vad de får sälja?

Eventuella aktieinnehav eller optioner i olika koncerner är inte upptaget i jävsförteckningen. Något som i alla fall jag anser självklart borde anges.

Kanske är det här inte en stor sak men om man tänker ett steg till blir man nästan rädd. Antag att samtliga stora företag inom livsmedelsindustrin har goda vänner som hjälper till att styra och ställa. Se bara på hur transfetter stoppats i Danmark medan LV rekommenderar det till och med till ammande mammor.

Källa: Länk: slv.se”>www.slv.se


Om författaren

Författare:
Roger M Carlsson

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2009 13:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: