sourze.se

Människan har knappast förändrats

Det har länge förts en diskussion om det moderna och det förmoderna. En del påstår att det var mycket bättre förr. Men som vanligt gäller att allting är relativt.

Om man går 3 000 år tillbaka i tiden så beräknar man att jordens befolkning då uppgick till ca 60 milj. Sen dess har människan ynglat av sig enormt och nu är vi 100 gånger så många. Det är tveksamt om man kan säga att ju fler vi är tillsammans ju gladare blir vi.

För 3 000 år sen fanns det två stormakter i världen, nämligen Kina och det assyriska riket. Assyrien var mycket stort och behärskade en tid även Egypten. Det var en imponerande stormakt som hade en stående armé på 200 000 man. Att organisera en sån armé måste ställa stora krav på logistiken. Men det var inga dumskallar som levde på den tiden. Det var ju i Assyrien som man utvecklade det första skriftspråket, allt för att bättre kunna styra över sitt rike.

Människan har knappast förändrats under dessa 3 000 år. Substansen som människan är gjord av är densamma. Visserligen har en del ljushuvuden gjort ett stort antal upptäckter och konstruerat en massa invecklade maskiner. Emmerek från Uruk skulle säkert inte haft några problem med att göra dataprogram eller att bli medlem i Bob Hund, om han fått chansen. Men nu blev han kvar i Babylon. Och man vill gärna tro att han levde ett intressant liv. Man kan ju föreställa sig hur det var att uppleva tystnaden och mörkret och stjärnhimlen under nätterna. Ofta satt han förstås under pilträden vid Eufrat med sin harpa. Men hade han stannat kvar där i 3 000 år så skulle ha fått uppleva George W Bush komma farande med dunder och brak, med bomber och granater och annat smått och gott. Jag tror att han skulle ha ställt sig tveksam till om det moderna livet blivit ett stort steg framåt för mänskligheten.

Det var säkert hårda bud i Assyrien även på Emmereks tid. Om man läser Gamla Testamentet så kan man få reda på en del. Jag är inte särskilt beläst i det, men Eva Moberg vet mycket om hur det var förr. Då fanns det en skum figur, som kallades för Herren. Det var en riktig salting, ja han var värre än Hitler på det där med etnisk rensning, stympning och massakrer av folk som inte var av Jesse rot och stam. Allting går igen och det är möjligt att Hitler hade Herren som förebild.

Det mesta har sina nack- och fördelar, jag föredrar nog det moderna. Men som förebild har jag den förmoderne Seneca. Vad som gäller är självkännedom, vilja till förändring, förmåga att leva i nuet och så ska man bara syssla med det som man är bra på.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 03 sep 2009 16:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: