sourze.se

Sverige måste både gasa och bromsa

Detta året kan bli ett avgörande år för den politiska och ekonomiska utvecklingen. Kommer den ekonomiska kurvan att bilda ett V, U eller W?

I Financial Times skriver Nouriel Roubini om risken att världsekonomin genomgår en W –kurva i artikeln "The risk of a double-dip recession is rising" 24 aug 2009.

Roubini skriver:

"I många utvecklade länder USA, Storbritannien, Spanien, Italien och andra eurozoneländer och andra "emerging markets" mestadels i Europa är inte recessen över före årets slut. I andra utvecklade länder Australien, Tyskland, Frankrike, Japan och de flesta "emerging markets" Kina, Indien, Brasilien och andra delar av Asien och Latinamerika har återhämtningen redan börjat."


Artikeln har följande slutsats:

"Det finns två orsaker till en ökande risk för en "double-dip" W-formad recession. De som formar politiken är dömda hur man än gör. Om man tar underskotten på allvar och höjer skatten och skär i utgifterna kommer man att underminera återhämtningen och göra så att ekonomin tippar över i stagdeflation recession ochd eflation"


Det är just den situationen som Sverige befinner sig i. Man måste både gasa och bromsa. Hur man än gör blir det fel. Sverige befinner sig i samma grupp som Tyskland och Kina, det vill säga är relativt gynnade av situationen. Det beror knappast på den nuvarande regeringen att så är fallet. Det var i stället Göran Perssons regering som såg till att den svenska staten hade stora överskott i ekonomin. Det kunde ha varit bra att ha i dessa tider. I stället sänkte man skatterna för att det, som man sade, skulle löna sig bättre att arbeta. Nu måste man sätta in ams-åtgärder och utbildning av arbetslösa. Det var just denna politik man kritiserade den socialdemokratiska regeringen för att föra.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 01 sep 2009 10:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: