sourze.se

Funktionshindrade nekas vård i Västra Götaland

"Är det bara jag som negligeras, mobbas och nekas vård? Vad jag än söker för på Uddevalla Sjukhus så skylls allt på mitt gamla funktionshinder: "Du har ju haft smärta i 20 år.” Hur bär sig andra funktionshindrade åt för att få vård i Västra Götaland?"

Nu har det hänt igen. Jag har åter nekats vård på grund av funktionshinder! Jag fick en ny urin-njurbäcksinflammation i slutet på maj. Vårdcentralen satte in Bactrim men det tog inte, det visade sig sedan på urinodling att bakterien, Enterococcer, var resistent mot preparatet.

Det hade nu gått 14 dagar och smärtan var olidlig. Läkarna på vårdcentralen skrev då remiss till infektionskliniken, det krävdes behandling med intravenös antibiotika, då bakterien endast svarade på ampicillin, ett preparat som enbart finns i pulverform och får ges av sjukvårdspersonal. Dagen före midsommar fick jag så bege mig till infektionskliniken i Uddevalla.

Väl där nekades jag behandling på, trots remiss. Läkarna på infektionskliniken menade att vårdcentralen inte har kompetens nog att bedöma om inläggning krävs. Läkarna frågade istället om jag kunde promenera och vad jag brukade ta för smärtstillande! Jag blev så ledsen och chockad över att det som hände när jag fick min första njurbäcksinfektion hösten -99 skulle upprepa sig och att jag återigen skulle vägras vård.

Jag hade nu haft denna hemska smärta i njurarna sedan maj och kände mig desperat. Så jag ringde runt till olika kliniker och sjukhus i Sverige, men eftersom jag inte fått vård i Uddevalla trots remiss, så ville de inte blanda sig i. Min mamma ringde också runt och till slut fick hon napp på en privatklinik i Danmark, packade in mig i bilen och så började vi resan ner längst västkusten, genom Halland och Skåne.

Jag fick frossa av värmen i bilen och kände att jag inte skulle orka mycket längre till, men mamma hade varit förutseende och bokat hotellrum utanför Helsingborg. Jag fick vila ut och nästa morgon gick färden vidare med färja mot slutmålet Danmark. Läkarna där tog urin- och blodprov och det visade på leukocyter, vita blodkroppar, som är ett tecken på att det är problem med njurarna. "Du har rejäl infektion, som vi skall hjälpa dig med. Vi sätter in en hästkur!"

Är det bara jag som negligeras, mobbas och nekas vård? Vad jag än söker för på Uddevalla Sjukhus så skylls allt på mitt gamla funktionshinder: "Du har ju haft smärta i 20 år.” Hur bär sig andra funktionshindrade åt för att få vård i Västra Götaland?

Vård i tid är en rättighet. Sjukvården är prioritering nummer ett. När ska detta bli annat än utopi i Västra Götaland? Detta kostade mig 28 000 danska kronor, jag blir ruinerad av att jämt bli tvingad åka utomlands för att få hjälp och nu fick jag dessutom hela sommaren förstörd.
Jag har även fått nedsatt njurfunktion på grund av att jag inte fick adekvat vård i tid.

Den 22 augusti marscherade fristående funktionshinderorganisationer för tillgänglighet till livet. Syftet är att otillgänglighet skall utgöra en grund för diskriminering. Läs mer om marschen och en aktion med massanmälningar för diskriminering av personer med funktionsnedsättning på www.marschen.se och www.independentliving.org.

Uppföljning på Marschen och massanmälningsaktionen kommer senare att äga rum.


Om författaren

Författare:
Linda Garbén

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2009 11:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: