sourze.se

Det finns skäl att undersöka Israels organhandel

"Mycket kritik av Israels ageranden har mynnat ut i diskussioner om antisemitism. Anfall är bästa försvar, i synnerhet om man vill undvika en debatt i sak och en granskning av förhållanden."

Israeliska statstjänstemän och judiska debattörer har reagerat starkt på Aftonbladets artikel "Våra söner plundras på sina organ" och ställt krav på klarhet kring de uppskurna palestinska liken.

Man beskyller Aftonbladet för antisemitism, man drar upp den dåvarande svenska regeringens förhållningssätt till Förintelsen för 70 år sedan och man hävdar att Israel och judar ständigt förföljs av fientlig propaganda. Det är den vanliga israeliska reaktionen på påpekande av överträdelser som begåtts av den judiska staten. Vare sig det gäller krigsförbrytelser, brott mot de mänskliga rättigheterna eller kritik av bosättarrörelsen. Mycket kritik av Israels ageranden har mynnat ut i diskussioner om antisemitism. Anfall är bästa försvar, i synnerhet om man vill undvika en debatt i sak och en granskning av förhållanden.

Sakfrågan förefaller vara besvärande för Israel. Och det finns berättigade skäl för de krav på klargöranden som Aftonbladet framför. Israeliska soldater skall ha återbördat uppskurna och hopsydda lik efter fallna palestinier för begravning. Tydligen så många att det redan innan det blev känt att judiska rabbiner åkt fast för organhandel vilket alltså hände för någon månad sedan i New Jersey föddes misstankar hos den palestinska befolkningen om stöld av de avrättades organ. Handeln skall ha pågått länge, tydligen med mängder av organ och stora summor i omlopp och det antyddes i pressen att staten Israel på något sätt varit involverad.

Israel är det enda västland som ställer sig välvilligt till, och som har en läkarkår villig att medverka i organhandel. Det finns skäl att fråga sig varifrån alla dessa organ kommer. Vart pengarna som tjänades tog vägen. Om judarnas präster kanske bedriver illegal organhandel för egen vinning. Det finns skäl att gräva upp palestinska gravar för att se om organ har stulits från liken.

Jag upplever det som om de faktiska förhållanden måste var besvärande för Israel och för de judiska intressen som ständigt försvarar Israels sak. Men jag anser att om de inte försöker dölja en mycket sjuk sak borde de välkomna en oberoende och grundlig undersökning.


Om författaren

Författare:
Jan Wiberg

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2009 10:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: