sourze.se

Har sportjournalister ingenting mellan öronen?

"Sportjournalisterna i SVT, TV2 och TV4 tycker att resultaten i detta VM är oförklarligt svaga jämfört med resultaten för 10-20 år sedan. För mig tyder detta på att idrotten har gjort en stor vinst! Dopningen är mindre vanlig nu än på den tiden."

Jag följer med stort intresse pågående VM i friidrott. Jag är imponerad av många av de prestationer som idrottsmännen står för. Unga, friska människor som har tränat i åratal för att prestera sitt absolut bästa under en vecka i augusti 2009.

Tyvärr får man emellertid en bitter smak i munnen när man ser en del prestationer. I dag sitter sportjournalisterna i rad och är djupt beundrande över ”det Jamaicanska löparundret”, där Jamaica visar sig ha bättre löpare än alla andra nationer – åtminstone på alla distanser upp till 400 meter.

För 35 år sen satt sportjournalisterna lika beundrande inför de östtyska simmerskornas totala dominans i bassängerna i samband med de stora mästerskapen!

När Bolt joggar in i semifinalen på 200 meter jublar journalisterna i en enstämmig kör – för några år sen satt de lika imponerade när Marilyn Jones joggade in till sina segrar. Kort därefter avslöjades det att hon var dopad!

Sportjournalisterna i SVT, TV2 och TV4 tycker att resultaten i detta VM är oförklarligt svaga jämfört med resultaten för 10-20 år sedan. För mig tyder detta på att idrotten har gjort en stor vinst! Dopningen är mindre vanlig nu än på den tiden. Sportjournalisterna är ledsna, medan jag som idrottsvän är glad.

I TV4 förvånades man i dag över att ryssarna inte tar fler medaljer. Det är i själva verket ett tecken på att rysk idrott – som länge levt på anabola steroider – börjar tillfriskna. Till och med pappa Putin har sagt ifrån: Det får vara slut med dopning i rysk idrott! Hoppas han får genomslag för den idén.

För något decennium sedan skördade USA mängder med guldmedaljer. För cirka två år sen tog amerikanska friidrottsförbundet itu med dopningsproblematiken, och landet är inte alls lika dominerande längre.

Nej, i dag dominerar Jamaica på de kortare löpdistanserna och Kenya/Etiopien på de längre. Är det någon som på allvar tror att det är medfött att jamaicaner, kenyaner eller etiopier är överlägsna alla andra nationaliteter i löpning? Det är ungefär lika tokigt som att man tror att allt står rätt till när norrmän belägger platserna 1-7 i ett skidlopp i världscupen och dessutom dreglar mer än övriga 100 deltagare tillsammans.

Sportjournalister är förmodligen de mest aningslösa i hela journalistkåren, vilket inte vill säga lite! Någon expert på TV4 satt härom kvällen och drömde sig tillbaka till duellerna mellan Carl Lewis och Ben Johnson på 100 meter. Han hade förmodligen glömt bort att Johnson var dopad. Dessutom var hans tränare från Jamaica.


Om författaren

Författare:
Göran Langevi

Om artikeln

Publicerad: 20 aug 2009 14:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: