sourze.se

UR "LILLA RÅTTAN MAJAS BEDRIFTER"

Lilla råttan Maja gick på promenad helt planlöst. Invid en soptunna på Östermalm, träffade hon en råttkille med det rätta råttstuket, det såg Maja direkt.

Småråttorna blev genast vänner och kilade kors och tvärs mellan bilarna på Valhallavägen i sin livsfarliga lek med döden. Råttkillen hette Kaos bland sina råttkompisar, för råttor är ju rätt intelligenta djur enligt expertisen, så visst kan de kalla varandra vid namn. De två småråttorna Maja och Kaos fann varandra och mumsade tillsammans på allt avfall som slängdes ut i soporna från Sushibutiken på Valhallavägen. Riktigt romantiskt blev det för småråttorna, för som alla vet, är ju råttor rätt romantiska, om man dömer efter den rikliga avkomman.

Majas glädje visste inga gränser när hon träffat råttkillen Kaos! De sjöng råttlåtar tillsammans och Kaos, som var rätt händig, tillverkade ett instrument av en tom sardinburk. Snart kom alla Östermalms småråttor och lyssnade på Kaos och Majas konserter under syrenhäcken på en av bakgårdarna på Östermalm. Småråttorna sjöng om sitt råttliv och om hotet från de riktigt stora råttgangsters som låg bakom många av de problem som fanns bland råttorna på Östermalm.
Maja och Kaos blev riktigt populära bland småråttorna. Själva tyckte de att livet lekte.

En dag kom gangsterråttan Stures råttdotter fram till Kaos efter en konsert och frågade om Kaos kunde göra en större konsert i en större syrenbuske på Östermalm. Kaos blev lyrisk! Hans dröm hade alltid varit att bli råttkänd, så han tackade ja med stor förtjusning. Efter den dagen blev inget sig likt för Maja. Hon var naturligtvis jätteglad för att Kaos hade fått så mycket beröm och skulle få spela på sin sardinburk under en ännu större häck än den de hade spelat och sjungit under tillsammans förut, men glansen från förr då de jagade varandra mellan bilarna på Östermalm och hade råttkul tillsammans, var borta.

Maja återvände till sitt råttliv och sitter numera under en Gotlandstokbuske och sjunger sina egna låtar. Publik är alla de småråttor som inte haft lika mycket talang och tur som lilla råttkillen Kaos haft hos gangsterråttorna.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 17 aug 2009 13:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: