sourze.se
Artikelbild

Systembolagets åldersgräns ologisk

Alla har vi trånat och längtat efter den stora dagen, dagen då man förklaras som 18 år, myndig och fri. Då får du adoptera ett eget barn, men du är inte välkommen på Systembolaget.

Här tycker man att den officiella gränsen till den så kallade "vuxenvärlden" borde gå, så även om många väljer att vänta ytterligare 20 år med att växa upp så medföljer en hel del förmåner tillsammans med denna stora dag. Som artonåring i Sverige har du nämligen full rätt att köpa cigaretter, föräldrarna har ingen skyldighet att försörja dig, du får lägga en röst på vilka som ska styra landet, skuldsätta dig, gifta dig, skriva ett testamente, köra bil och till och med adoptera ett eget barn. Vi får således ansvara för ett helt eget barn, ett helt eget liv, samtidigt som vi inte tillåts att ta ett glas vin i vår hemmiljö. För på Systembolaget, där är vi inte välkomna.

Jag kunde vid första anblicken förstå resonemanget att det möjligen är säkrare att som "nybörjare" dricka alkohol på ett ställe där det finns vakter och övrig krogpersonal som har en smula koll på vad som händer. För det är uppenbart att alkohol inte är något att leka med, och att ta en shot för mycket kan därmed hända även den bäste, såväl 18 vårar som 53 höstar gammal. Poängen med det hela är egentligen vad som faktiskt händer om du blir för full på krogen - du blir utkastad. Utan barmhärtighet och utan hjälp att hitta jackan eller ta dig hem säkert. Många ungdomar vinglar förmodligen ganska rejält hem från helgens krogrunda, så berusad, det får man uppenbarligen vara i hemmet, men att dricka där, att ha köpt alkoholen själv, det är farligt och mot lagen.

Jag vill ansvara för mina egna handlingar när jag är myndig, jag vill ha valet och möjligheten att göra vad jag vill och vad jag känner mig mogen för. Om jag dricker mig kanonfull och somnar i grannens buske så vill jag att det ska vara mitt fel, och risken är utan tvekan lika stor vid 20 års ålder som vid 18. Och för den delen finns det lika många om inte fler buskar att somna i efter att ha blivit utslängd från ett hippt uteställe på grund av en shot för mycket. Fast det är naturligtvis ingen fara, bara jag drack på krogen?

Antingen tycker jag att man bör sänka gränsen på Systembolaget och tillåta oss ansvara till 100 för vårt alkoholintag, precis som vi gör för allt annat. Eller helt enkelt ta hand om oss när vi har druckit för mycket på ett uteställe. Om inte så känns Systembolagets gräns ytterst ologisk, i alla fall för mig.


Om författaren

Författare:
Amanda Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 17 aug 2009 09:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: