sourze.se

Få fäste i livet

Varför är livet inte alltid lätt och förståeligt. Vaför kan det vara så svårt att ta sin medicin, betala räkningar och ringa till mamma?

Jag såg på TV häromkvällen. Inte för att det egentligen var något intressant, utan för att jag inte ville sova. Att inte vilja sova är något som drabbar mig ibland. Jag kan vara trött, väldigt trött, men ändå. Jag vill inte sova. Det kan bero på olika saker. Ofta när jag har den känslan drömmer jag väldigt starka drömmar. Drömmar som väcker känslor inom mig som jag inte riktigt visste fanns där. Känslor som jag undviker att släppa fram.

Nåväl, jag såg på TV. Såg på något jag inte förstår riktigt, någon form av kampsport, där kombattanterna gjorde sitt bästa för att skada varandra. Där kommentatorerna satt och pratade om hur ont det måste göra, och hur slagskämparna skulle gå till väga för att göra mer skada. Att göra skada var ett av kriterierna de fick poäng för om jag förstod rätt.

Jag tittade och förundrades. Och något fastnade. Ett uttryck som kommentatorerna använde. De pratade om att få fäste med slagen. Att de som slogs inte fick, eller att de började få fäste med slagen. Uttrycket ”få fäste” fastnade i mig, gav mig en fundering, en känsla. Det var något i det jag förstod.

I mitt fall gäller det inte att få fäste med slagen, i mitt fall gäller det att få fäste i livet. Jag halkade ur en gång, orkade inte hålla mig kvar, lät det glida iväg. Inte för att jag ville, men jag hittade inget fotfäste, inget grepp för fingrarna. Jag började glida runt mer och mer okontrollerat i tillvaron. Tack och lov har jag haft en livboj, en social kontext som sett till att jag fortfarande finns, fortfarande har en bostad, fortfarande kämpar, men det hade inte behövt vara så. Det hade inte behövt vara så, eftersom det sociala skyddsnät jag trodde samhället gav inte finns. Eller, det finns, men det är för grovmaskigt. Det är allt för lätt att slinka emellan. Allt för lätt att falla om man inte orkar hålla emot.

För mig känns begreppet att ha fäste i livet i högsta grad relevant. Jag vet vad som krävs, jag vet vad jag måste, vad jag borde, men vet inte hur man får det att fungera i praktiken.


Om författaren

Författare:
Peder Nordenstad

Om artikeln

Publicerad: 12 aug 2009 14:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: