sourze.se

Livet är inte bara produktion och konsumtion

Den höga arbetslösheten kommer troligen att bestå. Därför gäller det för dem som inte platsar hos de tuffa arbetsgivarna att skapa nya sysselsättningar som ger livet innehåll och mening.

Den borgerliga oppositionen gick till val med löften om sänkt arbetslöshet. Och då trodde nog de flesta att det skulle det skapas massor av nya jobb. Det blev tvärtom. Nu talar man om att det kan bli över 10 arbetslöshet nästa år. Och få tror på en förbättring därefter. Det troliga är att de höga arbetslöshetssiffrorna kommer att bestå.

Men hög arbetslöshet har arbetsgivarna inte nånting emot. Tvärtom. Att nu kunna avskeda folk passar perfekt för dem. De vill inte ha anställda som bara kan jobba med 50-60 kapacitet. Den här ekonomiska krisen är ett lämpligt tillfälle att bli av med dem. Kvar blir de högproduktiva som kan prestera till 100 . En växande andel av befolkningen har visat sig olämplig och överflödig ur arbetsgivarsynpunkt. I stället har nu regeringen gett tillstånd för företagen att ta hit experter från utlandet, främst Kina och Indien. Det är ju smart för då slipper Sverige stå för kostnaderna för deras utbildning.

Framtiden för de utslagna ser verkligen dyster ut. Företagarna struntar i dem som inte håller måttet. Inte blir det bättre när man tänker på hur det ser ut i världen. Befolkningsökning och automatisering är ingen bra kombination. Det här är egentligen en demokratisk kris. Tidigare behövde de härskande klasserna de stora massorna av arbetare. Men inte nu. Och arbetare som inte behövs kan inte heller ta till strejkvapnet. Nu kan arbetsgivarna bara vraka och välja bland arbetarna. Industriministern vurmar för företagarna ständigt och jämt. Men det är bara munväder. Arbetsgivarna är inte precis Guds bästa barn, utan tar gärna sina friheter. Det har man nu sett på Gotland. Att tro att företagarna ska lösa problemen är en illusion. De tänker bara på sig själva och profiten.

Men alla vi som är olämpliga och överflödiga ska dock inte tappa modet. Livet handlar inte bara om produktion och konsumtion. Vi måste inse att det går att leva utan arbetsgivare. Vi kan ägna oss åt forskning i stort som smått, åt konst, skrivande och åt musik. Och vi kan ägna oss åt frivilligt arbete och politik. Nu är det ungdomen som måste ta initiativ och skapa nya verksamhetsformer där alla kan vara med.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 03 aug 2009 14:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: