sourze.se
Artikelbild

Glada grisar kostar mer

"I slutändan får djuren så bra som vi betalar för" skrev SvD när media rapporterade om den danska grisuppfödningen.

Signaturen "Unge" i tidningen Vi reagerade:

"Jaha. Man kanske kunde ha olika fack på Coop och Ica; ’Plågad gris, 59 kron’. ’Rätt så plågad gris, 79 kronor’. ’Inte fullt så plågad gris, 99 kronor’.’Glad gris, 159 kronor’. Kort sagt, hur vore det om uppfödarna började att uppföra sig som folk?. Och sedan tog ut det pris som krävs. Vem har bett dem att konkurrera genom att plåga grisar?"


Unge är trött på folk som smiter från sitt ansvar.

En etolog som jag diskuterade saken med, hävdade att klassificering efter etiska normer faktiskt redan finns och kommer mer och mer. England, som är ett djurälskande land och dessutom en mycket stor köttkonsument, betalar mer för sitt fläskkött än svenskarna för att säkerställa en skonsam djurhållning.

De flesta har väl också blivit stående framför ägghyllorna här i Sverige; sprättägg, frigående, ägg från burhöns, utehöns, "ekologiska" ägg och så vidare. Men förstår vi vad vi köper? När TV visar bilder från hönserier ser jag kycklingar som täcker hela golvytan. Är det de som kallas frigående?

Jag skulle föredra Unges förslag till klassificering, det skulle ge klart besked om vad det handlar om och kunderna skulle få ta ställning direkt i affären. Jag tror att människor är mer etiska än butikerna tror och att de är beredda att betala för att djuren ska få ett anständigt liv och ett skonsamt slut.

Kanske en och annan skulle lägga om kosten på kuppen.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 03 aug 2009 12:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: