sourze.se

Sakral musik för hedningar

Läsarsångerna är en viktig del av svensk kulturhistoria och till stor glädje även för en och annan hedning.

Vi satt för några veckor sedan efter en middag och diskuterade musik. Jag och värden enades om att Freddie Wadling är en av Sveriges bästa manliga sångare, cd:n En salig samling letades fram, där Freddie tillsammans med Hisinge Frälsis framför Blott en dag. Vi fortsatte att lyssna på gamla läsarsånger med bland andra Totta Näslund och Roffe Wikström. Trots att många av oss tillhör hel- eller halvhedningarnas skara så har vi med oss dessa sånger som en mycket viktig del av vårt kulturarv. Lina Sandell, Carl Boberg, Ylva Eggehorn med flera har skrivit några av våra mest älskade texter – de är ofta starka och framförs med melodiska lättsjungna melodier. Själv är jag svag för de som har en folklig tradition, ofta med förankring i tidiga folkrörelser. Jag har nedan listat några av mina favoriter.


Johnny Cash - Wayfaring stranger

Cash när han var som allra bäst, naket avskalat och med en svärta svartare än tusch.
Elvis Presley - How great thou art

Efter ett våldsamt åskväder öppnade himlen sig mot öster över Mönsteråsviken och solen bröt igenom i palett av färger. Carl Boberg inspirerades och skrev sången O store Gud, den spreds först av tyskar via Ryssland och så småningom till USA där sången fick stor spridning bland annat på grund av Billy Graham. Elvis Presley fick under sin karriär tre grammisar, två av dessa för How great thou art O store Gud, själv vägrade Presley tro annat än att en så storartad sång kunde vara skriven någon annanstans än i USA.
Freddie Wadling - Blott en dag

Lina Sandell skrev i sin originaltext ”Han som bär för mig ett moders hjärta”, något som sedan blev ändrat till ”Han som bär för mig en faders hjärta”. Kanske var hon bara alltför långt före sin tid. Freddie Wadling spelade tillsammans med Hisinge Frälsis in Blott en dag. Freddies uttrycksfulla röst förmår perfekt förmedla den enkla men geniala texten. Jag hittade ingen länk till inspelningen med Frälsis utan bara en från Psalmtoppen, Freddie får sjunga första versen själv innan han dessvärre överöstas av en helt onödig kör.
Triakel - Innan gryningen

Benny Andersson har förutom allt annat han gjort även skrivit en psalm. Texten är Ylva Eggehorns och psalmen skrevs för Triakel inför millenniumskiftet. Emma Härdelin sjunger rakt på utan maner, kompad av Kjell-Erik Eriksson på fiol och Janne Strömstedt på tramporgel blir det en mycket vacker musikalisk upplevelse. Innan gryningen kommer 02:22 in i klippet.
Göran Pärsson -Pärleporten

Inte är detta någon musikalisk höjdpunkt, för att uttrycka det milt, men en utmärkt illustration till det förhållande många av oss har till de gamla läsarsångerna. Kommer gitarrerna fram och det blir allsång, nog sjutton blir det Pärleporten så småningom. Kom tillbaka Göran, allt är förlåtet.


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 31 jul 2009 14:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: