sourze.se
Artikelbild

Fler kvinnor söker sig till naziströrelsen

Allt fler kvinnor bli nazister i Sverige. Främst är det de unga kvinnorna som går in i naziströrelsen. De har övervägande låg utbildning och låg lön, och de bor på mindre orter i Sverige.

De här kvinnorna och tjejerna är mellan nitton och trettio år gamla, de har alla läst "Mein Kampf" och de är förtrogna med den högerextrema ideologin. Men den svenska naziströrlesen uppges vara splittrad efter många interna bråk.

Journalistrna Lisa Bjurwald och Maria Blomqvist har gjort en ingående studie av den svenska nazistkvinnan i boken "God dag kampsyster! Kvinnorna i extremhögern" och kommit fram till att kvinnorna inte är något "lockbete" i rörelsen, utan kunniga och intresserade medlemmar. Det finns dessutom många barn som växer upp i nazistfamiljer.

Man kan undra om detta kommer att få betydelse för Sverige i framtiden. Man kan och man kan också, som jag själv, undra vad som egentligen ligger bakom det ökade antalet kvinnor i naziströrelsen. Det var inte så länge sedan vi läste om att kvinnovåldet ökar. Framför allt yngre kvinnor sluter sig samman och misshandlar och skövlar. Experter väntar sig hemska följder av kvinnovåldet.

Kommer man någonsin att få kontakt med de här kvinnorna?
Kommer de överhuvudtaget att få något inflytande i samhället?
Hur ser fram tiden ut i Sverige?


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 16 jul 2009 13:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: