sourze.se

Privatbilismen är ett gissel

"... nu är cyklisterna helt bortträngda från vägarna av de jagande bilisterna. Att bilisterna har så bråttom beror på att de måste jobba så många timmar om året för att ha råd med sin fina bil."

Det går ett spöke genom Sverige i dessa dagar. Och det spöket heter Koenigsegg-Saab. Och det är ett tecken på att man inte insett att Sverige är på väg utför i full fart. Snart måste folk dock inse att privatbilismen har blivit en cancersvulst i samhället. Den har brett ut sig helt ohämmat, livligt applåderad av svenska folket. Dock måste man ge en eloge åt regeringen för att man hittills har stått emot kraven på att stötta Saab.

Men ägarna till Koenigsegg har fått en sorts hjältestatus. Förr eller senare kommer emellertid verkligheten i fatt hjältarna. Det är bara att hoppas att shejkstaterna snarast kollapsar, då kan bilfabrikanterna hälsa hem och plocka ihop sina prylar. Det är dags för bilindustrin att inse att de håller på att förstöra både miljö och människor. Men det är de lättlurade bilägarna som har den största skulden till det hela. Där sitter de i sina fina bilar och jäser. Och allt tjockare blir de för varje mil de åker bil i stället för att cykla. Svensken har väl i genomsnitt blivit 10-15 kg tyngre de senaste 30 åren. Och när fyra fläskisar kränger in sig i en bil så går det åt extra mycket bensin.

Skurken privatbilsmen samverkar med turistnäringen som också har urartat. När Turistföreningen startade en gång så fanns det bara fotgängare och cykelturister. Men nu är cyklisterna helt bortträngda från vägarna av de jagande bilisterna. Att bilisterna har så bråttom beror på att de måste jobba så många timmar om året för att ha råd med sin fina bil. En cyklist behöver inte ha så bråttom, varken med att jobba ihop extra många timmar eller när han har semester. Turistnäringen har dessutom blivit en industri. "Leende landskap har förvandlats till avskrädeshögar och gammal kulturbygd till modern hotellslum"*. Folk har blivit så bekväma av sig. Lite mer cykelmotion skulle främja deras ekonomi, hälsa och miljösamvete.

* G H von Wright: AB Kultur 1994-02-01


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 07 jul 2009 17:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: