sourze.se
Artikelbild

Ny utgåva av Mein Kampf?

Den bayerske vetenskaps- och forskningsministern Wolfgang Heubisch vill att Adolf Hitlers manifest Mein Kampf ska ges ut igen i en kommenterad version, enligt DN 30 juni 2009.

I en nyhetsartikel i DN den 30 juni 2009 med rubriken Mein Kampf ges ut igen? avhandlas problemet med utgivningsrätten till boken. Enligt artikeln råder tills vidare "…förbud mot att publicera boken och delstaten Bayern äger rättigheterna fram till 2015." Bayerns forskningsminister Wolfgang Heubisch tror att en kommenterad utgåva kan hindra att nynazister missbrukar boken efter det att Bayern inte längre har rättigheterna kvar.

Jag har själv läst Adolf Hitlers Mein kampf. I samband med detta tänkte jag på de artiklar som jag skrivit som handlade om denne person: Om högern hade vunnit kriget, De tyska judarna och Palestina, Den nazistiska terrorismen och Andra världskriget, ett misstag?

En av Hitlers närmaste män lär ha yttrat att nazisterna antingen kommer att bli ihågkomna som världens största hjältar eller som världens största förbrytare. Det blev det sistnämnda. När jag läste Mein kampf har det varit ett problem att Hitler blandade stort och smått i en enda röra. De ständiga upprepningarna och användandet av talspråk i texten var ett störande inslag vid läsningen. Hatpropagandan mot marxister och judar gjorde det svårt att ta sig igenom den 637 sidor tjocka boken. Samtidigt är det glädjande att Hitler tog så fel och att utvecklingen har visat att det inte finns några underlägsna raser och att judarna har kunnat grunda en stat.

Hur kom det sig då att Hitler blev en sådan antisemit? I föräldrahemmet fanns ingen motvilja mot judar. Det var kanske mötet med en jude med kaftan då han frågade sig om denne man också var en tysk. Det var då han köpte de första antisemitiska broschyrerna. Han läste om de liberala och sionistiska judarna och han tog avstånd från båda riktningarna.

I och med krigsutbrottet mellan Tyskland och Sovjet 1941 visade antisemitismen sitt rätta ansikte. Båda länderna hade fångläger för politiska fångar. Medan lägerfångarna i Sovjet antingen frigavs eller sattes in i krigsproduktionen beslutades vid Wannseekonferensen den 20 januari 1942 att elva miljoner judar skulle förintas. När kriget var slut hade sex miljoner gjorts så. Den 6 juni 1941 utfärdade Hitler den så kallade kommissarieordern. Enligt denna skulle judar, sovjetiska tjänstemän, partisaner och sabotörer avlivas med ett skott. I praktiken tillfångatog specialtrupper samtliga med högre utbildning och i ledande befattning i områden som ockuperades av tyskarna och började avliva dem i stort antal. Enligt boken "Moderna tider" sköts 1 941 500 000 europeiska ryska judar och lika många ryssar. Hitler hade i december 1941 omkring 8 700 000 judar under sitt välde. Av dessa hade han låtit mörda minst 5 800 000 år 1945.

I enlighet med kommissarieordern avrättades en miljon människor i Baltikum, Vitryssland och Ukraina av nazistiska specialstyrkor i samband med att de tyska trupperna ryckte fram. Ofta hittade man villiga medhjälpare bland den inhemska befolkningen. Eftersom huvuddelen av judarna fanns i Polen var det naturligt att förintelsen skedde där. Svårbegripligt är däremot att de franska myndigheterna medverkade till att 83 000 franska judar förintades. Det måste ha inneburet ett logistiskt problem att frakta så många människor till Polen i järnvägsvagnar. Varför reagerade inte franska myndigheter? Detta hände medan Tyskland höll på att förlora kriget. Man trodde möjligen att judarna inte skulle ha lika dominerande positioner efter kriget som före. Däri misstog man sig i synnerligen hög grad. Flera oligarker i Ryssland är judar och judarna har en egen stat i form av Israel.

Det faktum att många i de av Tyskland ockuperade länderna hade läst Mein kampf gjorde att man hade lätt att finna medlöpare som fick höga poster i den nya administrationen. Det gjorde att det tog relativt lång tid att befria de av tyskarna besatta staterna. För Frankrikes del tog det mer än ett halvt år innan de tyska trupperna var besegrade och Tyskland kunde till och med gå till motoffensiv i Ardennerna.

Man kan undra om det finns tyskar som har kvar sin Mein kampf, då varje brudpar fick ett exemplar av den boken. Annars är jag rädd att den kan spä på judehatet i arabländerna om den läses där.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 06 jul 2009 12:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: