sourze.se

Forskning till döds?

Människan har utvecklats i lugn takt under flera hundra tusen år, men med nuvarande hastighet i forskningen går människan mot sin snara undergång

Forskningen och skolpolitiken har blivit heta ämnen den senaste tiden. Jan Björklund har blivit riktigt populär i media. Dessutom har vi fått en ny forskningsminister. Eftersom Tobias Krantz är forskare själv så applåderas valet livligt av forskningsvärlden. Visserligen kommer han från bibelbältet i Småland och har ett religiöst stuk. Men det kan han glömma när han ska tampas med Högskoleverket, universiteten och högskolorna. Där är det vetenskapen som sitter på tronen och Gud, alla andar och andra spöken kan dra nåt gammalt över sig.

Teknik och forskning är vad som gäller nu. Leif Johansson på Volvo, som är ordförande i Teknikdelegationen, är just nu i Almedalen och propagerar för att fler ska studera teknik. Men ungdomen är som vanligt svårflirtad, så man kan undra hur det ska gå. Och det är inte lätt att gissa i vilken riktning forskningen ska gå. Under de senaste 200 åren har den utvecklats enormt, medan människan som biologisk varelse inte har hängt med. Människan har levt i lugn takt i flera hundra tusen år och nu har det blivit totalt kaos.

Forskarnas mål är att människan ska bli så effektiv och lönsam som möjligt. Och likadant är det med växter och djur. Det känns verkligen som om mycket har gått snett. När man ser Belgian Blue så måste man tycka att det är på gränsen till djurplågeri. Och inte heller har man några hämningar när det gäller att utnyttja försöksdjur.

Jan Björklunds mål är att Sverige ska ligga i forskningens framkant. Men man kan fråga sig om det är det livet går ut på. Det är synd om folken i Honduras och Bangla Desh att de inte får uppleva det, utan i första hand får försöka överleva. Det vetenskapliga forskningen befinner sig i vilt sken och det går inte att stoppa ekipaget. Visserligen pratade Krantz om att forskandet har ett egenvärde och det måste tolkas positivt. Men jag tror att jorden kommer att ligga öde om 200 år på grund av forskningens urartning. Det blir nåt för dagens ungdom att ta tag i. Jag är för gammal för att bry mig så mycket. Men ändå är jag nyfiken på att hur det kommer att gå. Jag gör allt för att leva så länge som möjligt och helst överträffa min mormors farfars farfars morfars mormor Gertrud, som föddes 1650 och dog 21/5 1751.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 30 jun 2009 09:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: