sourze.se

Utsökta lik

I Poppy Z Brites New Orleans står doften av starka kryddor och stanken av skämt människokött högt i den kvävande, fuktiga träskhettan.

Jay Byrne, son till en industrimagnat och miljöbov, lever ett på ytan slentrianmässigt rikemansliv inte långt från fattigkvarteret French Quarter. Bland ortsbefolkningen ses han som ett harmlöst äckel som fotograferar småpojkar och bjuder dom på sprit och droger, men Jay har böjelser utöver det vanliga. Han är mördare, nekrofil och kannibal.

En ung, vietnamesisk man, Tran, blir utsparkad från sitt hem efter att fadern hittat sexbrev från den ökände författaren Lush Rimbaud. Tran lever ett dubbelliv i New Orleans skuggor, Lush som egentligen heter något annat har testats hivpositiv och sänder piratradio där han fördömer den heterosexuella normvärlden. Dessa båda personer kommer att få en avgörande betydelse för handlingen i Brites tragiska och våldsamma pageturner ”Utsökta lik”.

Men det börjar utanför Birmingham i England. Seriemördaren Andrew Compton sitter inspärrad på livstid efter att ha tagit livet av och skändat tjugotre pojkar. På ett nästintill fysiskt omöjligt sätt lyckas han fly från fängelset och ta sig ut ur landet, till den amerikanska södern och Jay Byrnes jaktmarker. När dom båda mördarna råkar träffas blir frestelsen att avvika från rutinerna för stor och dom riskerar sin frihet och sina liv i jakten på det perfekta offret.

Det här är Thomas Harris ”När lammen tystnar” möter Markis de Sades ”De 120 dagarna i Sodom”. Brite var ung när hon skrev ”Utsökta lik”, men man imponeras av hennes hängivenhet och förmåga att driva en thriller framåt. För även om det här är stundtals groteskt med närgångna bilder av slakt och övergrepp så läser man romanen som en traditionell thriller. Brite frossar inte för frossandets skull. Vartenda ord är nödvändigt i tecknandet av den vanmäktiga ensamhet och dom sociala strukturer som människor i utkanten av våra samhällen kan känna och hamna i.

Poppy Z Brite är född 1967 i New Orleans. Hon slog igenom i USA under 1990-talet med sina samhällskritiska skräckromaner om homosexualitet och extremt våld. ”Utsökta lik” är den första av hennes böcker i svensk översättning och en introduktion till ett författarskap som överraskar och berör.


Författare: Poppy Z Brite
Titel: Utsökta lik
Översättning: Felice Maurer
Förlag: h:ström
Utgivning: Maj 09


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2009 08:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: