sourze.se

Iran, Israel och USA sitter i samma båt

I USA, Iran och Israel är det fundamentalistiska religioner som styr och ställer och de liberala och välutbildade stadsborna är i minoritet och utan makt.

Det pågår nån sorts match i Iran och hela världen följer med spänt intresse hur det hela ska sluta. Men man behöver inte tveka om utgången. Det är en match mot ett mål. Ayatollaväldet har all makt och Ahmadinejads fundamentalistiska supportrar är hur många som helst. Och de flesta av dem är lantisar och religionen betyder allt för dem. Det finns visserligen en del oppositionella och det är välutbildade och toleranta stadsbor, men de har också religionen som rättesnöre.

Likheten med USA är skrämmande. Där finns också 70 miljoner medlemmar av den kristna högern och det är bara en nyansskillnad mellan dem och Ahmadinejads trevliga fanatiker. De flesta bor i Jesuslandet i sydstaterna och mellanvästern. Också i USA finns en ganska stor procent liberala, välutbildade och toleranta stadsbor. Men de har inte mycket att säga till om i politiken. Det värsta är att USA fått en president som inte kan tala ur skägget och styra in på en progressiv väg. Vad som händer i Iran är verkligen besvärligt för USA, som sedan förut sitter med skägget i brevlådan både i Irak och Afghanistan.

Det finns också ett tredje land, som har stor likhet med Iran och USA och det är Israel. Där finns det hur många religiösa fanatiker som helst och det är de som styr och ställer. Där finns också en del liberala och progressiva som insett att Israels väg går mot katastrof. Men de har inte nåt att säga till om.

Det går inte att tro att det ska hända positiva saker i de här tre länderna de närmaste 20 åren. USA är ingen stormakt längre som kan åstadkomma positiva revolutioner. Snart kommer det att visa sig att Obama är en sprattelgubbe utan självförtroende. Och det är verkligen tragiskt när man tänker på hur många som engagerat sig i hans presidentskap. Men så är det här i livet. Det blir aldrig som man tänkt sig.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2009 17:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: