sourze.se

Genial och enkel lösning av finanskrisen?

Här följer ett förslag som bör vara avsevärt bättre än att riksbanken villkorslöst lånar ut pengar för att lösa bankernas likviditetskris.


Riksbanken lånar sedan i höstas ut pengar till de svenska storbankerna för att säkra likviditeten i systemet. I dag är 347 miljarder utlånade till svenska banker.
Länk: svt.se

Jag anser att det bör finnas bättre sätt att lösa den likviditetskris som bankerna har ställt till med. Samtidigt som bankväsendet får sig en riktig näsbränna, då att de inte gör om samma sak igen.
Ett bättre dätt vore väl att alla i Sverige av staten erbjuds att byta ut en lämplig del av bottenlånen på sina fastigheter mm. mot räntefria statliga hypotekslån. För att få likviditet så måste bankerna då gå med på att fastighetsägarna löser sina bostadslån med de pengar som staten skriver ut som hypotekslån med fastigheten som säkerhet.

Istället för att fastighetsägarna sedan betalar ränta till bankerna så betalar de i fortsättningen in amorteringar varje månad, som staten ju kan använda direkt för att minska budgetunderskotten! Istället för att betala ränta till bankerna så betalar ju då fastighetsägarna hela tiden av på sina lån. Detta kan ju då ses som ett pensionssparande.

Fastighetskrisen skulle på så sätt påpassligt kunna användas för en penningreform som avsevärt försvårar att det uppstår nya finanskriser i framtiden.

Lätt som en plätt, eller…?


Om författaren

Författare:
Uno Hansson

Om artikeln

Publicerad: 21 jun 2009 23:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: