sourze.se

Filmlegenden Arne Sucksdorff

I hela två år arbetade Arne Sucksdorff tillsammans med Gunnar Sjöberg med att producera Det stora äventyret!

År 1951 fanns en annons i jägartidningen Svensk Jakt, där Arne Sucksdorff med Jordbruksdepartementets tillstånd efterlystre en del vilda, levande djur för en kommande inspelning av en långfilm., DET STORA ÄVENTYRET. På den tiden, drygt 30 år gammal och ungkarl, tillbringade jag maximal tid i Västerbottens skogsland och kunde faunan på mina tio fingrar. Kunde till och med fånga en humla, fästa ett litet dun på bakkroppen, och med den ballasten flög humlan i lagom hastighet hem till jordkulan för att tömma vad hon trodde var nektar - och jag hittade honung på kuppen.

Alltnog, jag kunde gå annonsören till mötes på flera punkter och levererade honom bland annat ungar av sparvupggla och pärluggla liksom av utter - alla fick en framträdande plats i filmen. Likaså fick han en årsunge av korp, som hans dåvarande hustru flitigt använde till fågelböcker. Det blev en äventyrlig tågresa till mellansverige med dessa djur i bagaget - Arne huserade där sossarna nu har sig kursgård.

I hela två år arbetade Arne Sucksdorff med att producera denna sin första långfilm och jag hade förmånen att vid flera tillfällen träffa honom för råd och dåd. HAN ÄR DEN ENVISASTE MÄNNISKA JAG TRÄFFAT och såväl manus som själva filminspelningen stod han helt ensam för med Gunnar Sjöberg som berättare.

Långfimen Det stora äventyret förenade barndomens värld med naturens och blev en enorm succé världen över. Detta inspirerade honom
till flera andra filmer, av vilken En djungelsaga är den mest kända, inspelad i Indien.

Tyvärr totalhavererade hans ekonomi på grund av felsatsningar och han levde länge " i exil " i Sydmaerika.
Arne Sucksdorff dog 200l man hans filmer lever och frodas!

PS. Har även träffat två andra äventyrare i naturens värld: Vykortsfotograften Sven Hörnell, som helt orädd för väder och vind fjällvandadre, flög enmotorigt plan halvt hängande med kameran utanför och så vidare. Och björnfilmaren med mera forstmästaren/jägmästaren Stig Wesslen, som jag fick följa ett par fjällvarv på 1950-talet. Återkommer.


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 21 jun 2009 23:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: