sourze.se

Skuldkänslor är stärkande för karaktären

"Det är mycket viktigt för oss alla att vi ältar det förflutna varje dag. Vi har ju ställt till med så mycket elände för våra medmänniskor, som vi ska känna stor skuld för."

Det är mycket viktigt att vi ältar det förflutna varje dag. Vi har ju ställt till med så mycket elände för våra medmänniskor och som vi bör känna skuld för.

Det finns inget mer stärkande för karaktären än att gå omkring och ha skuldkänslor. För det är då man inser sitt rätta värde, det att man är en nolla och helt betydelselös. För att uppleva de riktigt stora skuldkänslorna bör man en gång om året åka ner till Berlin. Där har man ju byggt ett stort minnesmonument över hälften av de tolv miljoner romer, slaver, judar, gamla, sjuka och handikappade som nazisterna utrotade i sina koncentrationsläger. Där får man den rätta känslan av att man är ett riktigt avskum.

Det finns också andra ställen där man kan uppleva stora skuldkänslor. Man går in i första bästa kyrka och där stöter man genast på en träfigur, en helt utmärglad och plågad människa. Då är det meningen att man ska känna en djup skuld över hur fattigt det var i Mellanöstern för 2000 år sen, då man knappt hade mat för dagen. Hade Jesus levt idag så hade han varit lika välmående som Göran Persson. Men det är hälsosamt för alla och envar att prästerna påminner oss om vår stora skuld till nästan allt elände.

En som var mycket duktig på predika om våra skuldkänslor var filmaren Ingmar Bergman. Man bör därför se hans filmer så ofta som möjligt och insupa atmosfären av skuld, brott, straff och annat smått och gott. När man sen kommer ut från biografsalongen är man verkligen som en annan människa, en sämre människa.

Överallt dyker det upp människor som känner en stor skuld. Det finns massvis med sossar som vid valet 2006 låg hemma i soffan eller röstade på Reinfeldt och som nu känner stora skuldkänslor för de klassklyftor som skapats i samhället. Fast de kan ju göra sig av med de skuldkänslorna redan nästa år. Men det kommer nog att dyka upp nya.

Det är mycket viktigt för oss alla att vi ältar det förflutna varje dag. Vi har ju ställt till med så mycket elände för våra medmänniskor, som vi ska känna stor skuld för. Det sämsta man kan göra är att tänka på morgondagen, för där kommer det med stor säkerhet att dyka upp många fler anledningar till att känna stor skuld. Hela tillvaron är i sanning en jämmerdal för oss fattiga och syndiga människor.

Amen.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 12 jun 2009 11:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: