sourze.se

118 118 - klart godkända!

"Ja, till skillnad från 118 100 ger inte bara 118 118 sken av att vara seriösare - de är det också! Av sammanlagt 13 ställda frågor, fick jag mer eller mindre utförliga svar på elva av frågorna, och det är klart godkänt!"

I maj förra året gjorde jag en undersökning som gick ut på att kolla om söktjänsten 118 100 levde upp till sin slogan "Nu är det möjligt att sms:a vilken fråga som helst till 118 100". Resultatet var milt sagt nedslående, och tjänsten visade sig inte kunna leva upp till vad de lovade. Endast oseriösa frågor mottogs, endast oseriösa svar gavs. Och undersökningen - som ligger här ute på Sourze - går under rubriken "118 100:s nya svarstjänst - inget att lita på".

Nu kom en konkurrent till dessa - 118 118, och till skillnad från 118 100 höjer de inte tjänsten till skyarna och utlovar svar på de mest oseriösa frågor, utan marknadsför sig som "Supersök via sms". Okey, visst skryt även där, men de säger sig inte kunna svara på allt möjligt. Men - fungerar deras tjänst? Precis som med 118 100 var jag ju bara "tvungen" att prova, och eftersom de visar en seriösare framtoning, valde jag att testa dem med seriösare frågor. För att få någon jämlikhet i testerna, är åtta av frågorna desamma som jag använde till 118 100, plus att jag bytte ut de fem oseriösa frågorna som jag ställde till 118 100 till seriösare frågor, där många av svaren hör till allmänbildningen att kunna:


Fråga: Hur högt är Turning Torso?
Svar: Hej! Turning Torso i Malmö är 190 meter högt och är efter Triufpalatset i Moskva 264 m det högsta bostadshuset i Europa. Det ligger på plats 16 i Europa över högsta skyskrapor men är inte ens på topp-500 i världen. Trevlig helg önskar Eniro 118 118!

Fråga: Hur långt är det mellan Haparanda och Luleå?
Som svar på den frågan skickas en länk till en karta från Enrio.

Fråga: När fyller Sveriges drottning år?
Svar: .... drottning. Drottning Silivia har tre bröder: Ralf, Walther samt Jörg Sommerlath som avled i februari 2006. Mvh 118 118 SMS!

Fråga: När sjönk M/S Estiona?
Svar: ....t fartygets bogvisir slets loss så att vatten stömmade in på bildäck. Ha en trevlig dag önskar vi på Eniro 118 118!

Fråga: Vilken är Hälsninglands landskapsblomma?
Svar: ....etyg och dels för att framställa linolja? Ha en fortsatt trevlig dag önskar Eniro 118118!

Fråga: När är Sveriges nationaldag?
Svar: ....an 2005 är Sveriges nationaldag även helgdag. Ha en trevlig dag önskar Eniro 118 118!

Fråga: Nämn en typisk vårblomma.
Svar: ...rukar visa sig frampå våren! Men nu är våren förbi och vi på Eniro 118 118 blickar framåt mot sommaren!

Fråga: Hur många timmar går det på ett år?
Svar: .... dygn går det 1440 minuter eller 86 400 sekunder. Ha en fortsatt bra dag önskar Eniro 118 118!

Fråga: Minns inte vad jag frågade för att få de här svaren:
Svar: ....munikations och utbildningsminster. Hälsningar Eniro 118 118 SMS!
Svar: ...rd 2005. Ha en trevlig dag önskar Eniro 118 118!
Svar: ...kor i skogen för fodersök. Den har också spelat en viktig roll i folkloresammanhang. Mvh Eniro 118 118 SMS!


Ja, till skillnad från 118 100 ger inte bara 118 118 sken av att vara seriösare - de är det också! Av sammanlagt 13 ställda frågor, fick jag mer eller mindre utförliga svar på elva av frågorna, och det är klart godkänt! Det som dock stör mig är att man ibland får ofärdiga sms-svar, där svaret på den egentliga frågan uteblir. Dessutom är det väl lite dumt att skicka en länk till en karta "Hur långt är det mellan Haparanda och Luleå?" då inte alla mobiltelefoner klarar av att använda sådana funktioner.

För de frågor jag inte fick svar på, fick jag ett meddelande om att "Vår tjänst är populär och därför har din fråga placerats i kö hos oss. Vi arbetar intensivt på att besvara din fråga så snart som möjligt! Hälsningar 118 188 sms". Frågan är hur lång denna kö är, för två av frågorna har jag, i skivande stund klockan 9:45, nionde maj fortfarande inte fått svar på, och frågorna skickades den sjunde klockan 15:04.

Men i överlag - ja, som jag skrev, så får de helt klart godkänt!


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 09 jun 2009 15:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: