sourze.se
Artikelbild

Vill FP tillåta slakt utan bedövning?

"Vad är det som gäller för Folkpartiet i EU-parlamentet? Vill ni tillåta slakt utan bedövning eller ej?" Det frågan ställer EU-parlamentarikern Jens Holm V i ett öppet brev till Cecilia Wikström och Fredrik Malm FP.

Hej Cecilia Wikström och Fredrik Malm,

Ni står på tredje och fjärde plats på Folkpartiets valsedel inför valet till EU-parlamentet. Ni driver också att Sveriges krav på bedövning av djur vid religiös slakt ska avskaffas. Samtidigt har ni Marit Paulsen som säger att hon vill värna det svenska bedövningskravet. Vad är det som gäller för Folkpartiet i EU-parlamentet? Vill ni tillåta slakt utan bedövning eller ej?

Anledningen att jag frågar är att EU-parlamentet nyligen har röstat för att Sverige måste släppa kravet på bedövning av djur vid slakt av religiösa skäl. Sverige är ett av få europeiska länder som kräver bedövning av djur vid alla slakttillfällen, religiösa eller ej. Tack och lov har parlamentet inte medbestämmande i frågan, så chanserna för att vi får ha kvar vårt krav är ändå rätt goda.

Men detta kommer att försvåras allvarligt om svenska ledamöter driver att det svenska kravet på bedövning ska hävas. Skulle ert krav på att tillåta slakt utan bedövning gå igenom skulle det leda till att tusentals djur i Sverige kommer att lida ännu mer än vad de redan gör på svenska slakterier. Det skulle också leda till att vi tvingas ändra i vår djurskyddslag, som anses vara en av de bättre i världen. En röst på Folkpartiet är alltså en röst för ett försämrat djurskydd.

Jag tror att det finns väldigt många djurengagerade svenskar ute i landet som vill veta vad som egentligen gäller. Cecilia och Fredrik, jag undrar: Vad tycker Folkpartiet, ska slakt utan bedövning tillåtas eller ej? Vi i Vänsterpartiet vill självklart ha kvar det svenska kravet på bedövning, vi vill dessutom kraftigt skärpa kraven på slakterierna, minska köttkonsumtionen och införa en maxgräns i Europa för djurtransporter.

Med förhoppning om ett snabbt svar.


Om författaren

Författare:
Jens Holm

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2009 12:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: