sourze.se

Piraterna bör gå på plankan

Piratpartiet får mothugg av C-G Boström, partiledare i Folklistan. Boström anser att partiet saknar en trovärdig politisk plattform och att deras politik snarare stjälper än hjälper i patent- och fildelningsfrågorna, deras gemensamma hjärtefrågor.

Jag bara måste engagera mig i Piratpartiet PP som har fått alldeles för stor uppmärksamhet inför EU-parlamentsvalet i förhållande till deras politiska innehåll.

Man vill ju inte vara negativt inställd när så många ungdomar och förstagångsväljare står på spel och detta parti verkar ha engagerat så många av dessa. Här kommer därför en liten genomgång och jämförelse av den politik Piratpartiet står för, och vad vi i Folklistan FL står för inför EU-parlamentsvalet:


Angående fildelning

PP: Vill att fildelning skall vara tillåten samt att IPRED skall skrotas som lag.

FL: Vill att fildelning skall vara tillåten och att man inför en bredbandsavgift som fördelas till upphovrättsägarna, samt att en viss del fonderas till det bästa Kulturstödet i modern tid för litteratur, musik och film. IPRED kan då skrotas när detta har skett.

Konsekvens: Piraternas politik leder till att upphovsrättsägarna inte vågar ta risker och då försvinner kvalitén i vårt kulturarv av litteratur, musik och film.


Angående patent

PP: Vill ta bort patent och skrota patentlagstiftningen.

FL: Vill minska patentskyddet till 5-10 år beroende på inriktning, detta underlättar för framtida mindre och medelstora företag att växa på de störres bekostnad. Vi vill också sänka patentkostnaden till max 1 000 EURO för att fler skall få möjlighet att skydda sina innovationer.

Konsekvens: Piraternas politik leder till att ingen vågar ta några risker, samt att väldigt många innovationer flyttas till länder som Kina och Indien. Då kommer arbetslösheten att öka något kolossalt . Vad händer när till exempel Ericsson tvingas lägga ned?


Hur konstruktiv är PP:s politik om man enbart vill ta bort patentlagstiftningen och låta fildelarna dela upphovsrättsmaterial utan betalning? Svar: Ingen. Den enda delen av deras politik som är bra, det är att man står upp för integriteten och ser att övervakningssamhället håller på att gå över styr, men det kan vilken politiker som helst yttra sig om, när man slipper ta ansvar för en nation eller en union.

Därför anser jag att det inte bara är piraterna utanför Afrikas kust som skall stoppas, utan att PP också bör få "gå på plankan". Ursäkta jämförelsen, piraterna utanför Afrikas kust kämpar faktiskt för sin överlevnad, medan PP skickar medelålders män till EU för att representera internetälskande ungdomar.

Tala om att kasta sten i glashus. Jag vill ju också komma in i Europaparlamentet, men av helt andra orsaker - för att kunna utveckla Europa i konstruktiv socialliberal riktning.

PS. Om ni vill rösta på oss, skriv FOLKLISTAN på en blank valsedel. DS.


Om författaren

Författare:
C-G Boström

Om artikeln

Publicerad: 30 maj 2009 12:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: