sourze.se

Jämställdhet på abortkliniken

I vintras reagerade personalen på Mälarsjukhuset starkt över den kvinna som för andra gången kom in och begärde abort sedan en ultraljudsundersökning visat att hon väntade en flicka även den här gången.

Klinikchefen skrev till socialstyrelsen, som - vilket man kunde läsa om den 11 maj på SVT:s text-tv - svarade med att man inte kan vägra en kvinna abort fram till den 18:e graviditetsveckan, även om man vet att barnets kön är anledningen till aborten.

Nu är jag absolut inte någon abortmotståndare, men jag ser inte heller abort som en ”säkerhet” om man slarvat med preventivmedel. Men att vilja ta bort ett foster bara för att det råkar vara av "fel" kön... Nej, det kan jag verkligen inte gå med på, och jag anser att detta är alldeles totalt jättefel. I lagen står att vi ska jobba för ett mer jämställt samhälle, och att ingen får diskrimineras på grund av kön. Om lagen alltid följs är väl en annan fråga, vilken jag inte ska gå in på här, men tydligen gäller inte lagen den ofödda människan. Hon kan väljas bort av sin förälder, just på grund av sitt kön.

Antingen bör lagen gälla alla, eller ingen. Utan undantag. Och vad händer med samhället om vi börjar glida tillbaka till hur det var förr, då kvinnor gick hemma, och männen jobbade? Än är det långt kvar tills vi har ett helt jämställt samhälle om det någonsin kommer att bli så men vi är en bit på väg. Varför då diskriminera någon på grund av dess kön? Och till och med bestämma över liv och död, på grund av detta?

"Inte ett enda barn får förgäves liv nån gång"
Ur låten "Jag vill alltid älska"


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2009 15:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: