sourze.se
Artikelbild

Robinson 2009: Inte längre en överlevnadstävling

"Expressen och Aftonbladet har aldrig gillat överlevnadstyper i Robinson. Dom är helt för pakter och roliga deltagare."

Jag kom hem från Rättviks Marknad i dag måndag och har sett programmet på TV4 play och eftersom jag har en mac blev det inte strömmande film. Så här uppfattade jag det hela.

I det förra lag Magkal börjar man förstå att man inte längre är i majoritet. Detta har skett på grund av att några har varit för grabbiga och nedlåtande mot tjejerna och osympatiska mot Jarmo. På det sättet förlorade de både Jarmo och Nina. Christian förstår säkert tror jag att han är i märket. Om det är så är resten bara ett spel för gallerierna, hur han pratar om sin fru, hur han säger att han ville coacha Lukas, när han pratar om hur ovärdig han själv är och hur han unnar en fattig att vinna. Lukas är nog inte den fattigaste i gänget. Jag har nog en fundering om att TV vet att Christian fuskat och att man därför tog den här chansen att skicka hem honom från en betald semester.

Det allmänna snacket bland Lukas, Ranjit och Ellenor om att Nina är en svikare stämmer inte med verkligheten. Lagen har upphört! Nya möjligheter har öppnats för att söka nya bundsförvanter och vänner. Banden i Magkal byggde inte på svält, förluster och vedermödor, utan mer på skadeglädjen när det gick illa för det andra laget.

Pristävlingen blev en variant av leken att bita från ett äpple som antingen ligger i en vattenskål eller hänger i ett snöre. Här blev det helstekta grisar i stället. Med bakbundna händer skall man slita loss kött från griskroppen och bära det i munnen till sitt individuella fat. Här gällde det att fundera ut vilka delar på griskroppen som sitter lösast och det är extremiteterna. Antingen förstod Erik det, eller så hade han tur. Han vann överlägset och när de andra lämnat platsen fick han det klassiska valet i sådana tävlingar, en personlig fördel två röster i örådet eller att ta med sig en hel gris till de andra. Han gjorde som man brukar i Robinson. Han tog grisen. Tanken var nog att han då skulle bli populär och undvika att bli utröstad, men för säkerhets skull insinuerade han inför de andra att han fått flera möjliga val. Man säger att en skata kan räkna ett, två, flera. Det blev en nödlögn, men han betalade ju bra och de andra var klart övertygade om att han fått samma fördel som Jarmo tidigare, alltså immunitet i örådet och då är det ju ingen idé att rösta på honom. Slugt! Tänk vad bra det hade suttit med treliterspack Sangria!

Det är ju allmänt dålig stämning mellan blocken, men Jarmo tycker att alla blivit sååå trevliga. Jag undrar om han insåg att han fått en vågmästarroll. I tidigare Robinsontävlingar har det ju hänt att den som förlorar inte fått rösta. Lite kul var det att höra honom använda lite "finare" ord som när han pratar om Christians "logistik" i stället för "logik". Upptäckte ni det?

Robinsontävlingen blev en "Mirretävling" som gick ut på att orka hålla sin arm i luften längst. Mirre Hammarling var ju överlägsen i den här tävlingen 2002. Killarna sneglade på tjejerna och förväntade sig säkert att de skulle ge sig först. Särskilt tydligt blev det när det bara var Lukas, Ranjit och Angela kvar. Jag tror att när Lukas gav upp trodde Ranjit att det var klart! Mycket starkt av Angela att vinna tävlingen. Eftersom Ellenor inte fick rösta hjälpte det inte att Lukas och Ranjit röstade på Nina. Ranjit fick alla röster från den andra pakten. Ganska logiskt eftersom han höll på att vinna Robinsontävlingen. Lite larvigt tycker jag nog att det var att han tackade för utröstningen med undermeningen att han fick så många röster för att han var farlig. Valet stod ju mellan den som vunnit mest och honom.

Programledaren imponerar fortfarande inte på mig. Tävlingen har också helt förlorat sin överlevnadskaraktär och i Expressen såg jag att man gråter krokodiltårar över att den stora profilen Christian åkte ut. Expressen och Aftonbladet har aldrig gillat överlevnadstyper i Robinson. Dom är helt för pakter och "roliga" deltagare.

Nästa lördag är jag hemma och kan se programmet som vanligt.
Läs mer på Björn Hernefeldts Robinson-sida.


Om författaren

Författare:
Björn Hernefeldt

Om artikeln

Publicerad: 05 maj 2009 12:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: