sourze.se

Lösningen på illegal fildelning: Moms på internet

"Om musikindustrin fortsätter att vara lika teknikfientlig som den är idag och hellre satsar på förbudslagar än på att utveckla Internet, kommer nya generationer inte längre att ha tillgång till det utbud som finns."

Bakom all diskussion om människor som "stjäl" musik finns något helt annat, nämligen kärleken till musiken.

Just nu finns det perfekta verktyget till att skaffa sig en musikalisk identitet. Tidigare generationer fick gå till skivaffären och köpa skivorna, för att upptäcka ny musik var man endast hänvisad till ett fåtal musiktidningar. På 1960-talet att mängder med musik, främst från USA, var helt okänd för de stora massorna här i Sverige. Idag ligger hela musikhistorien bara några musklick bort ifrån vem som än vill berika sig. När tidningen POP kom på tidigt 1990-tal ansågs de flesta journalister där vara elitistiska, alla som skrev för tidningen hade tillgång till musik som nästan ingen av läsarna ens kunde köpa från de mest välsorterade skivaffärer. Under nästan tio år breddade de musikmedvetandet hos läsarna och samtidigt kom det intressanta dokumentärer på TV som till exempel Dancing In The Street från BBC. När Internet började sitt intåg kunde större delar av POP:s läsare få tag på skivor som de läst om i tidningen.

Idag finns det betydligt fler ungdomar som upptäcker den klassiska pop-rocken än tidigare tack vare fildelning. En femtonåring kan idag ha en komplett samling med The Beatles, Bob Dylan, Jimi Hendrix och så vidare, vilket skulle ha varit en omöjlighet för tio år sedan. Musik är livsviktigt oavsett hur gammal man än är, musik har bevisligen räddat liv, musik har även bidragit till att skapa liv och framför allt, musik är billigare och bättre än Prozac. Jag mötte en gång på tidigt 1990-tal en man på ett tåg med en apotekspåse och i den påsen hade han sin medicin bestående av skivor med bland annat artisten Warren Zevon. Hur dåligt man än mår tröstar musiken, musiken är även en bärare av drömmar. Många människor inser genom en låt att allt är möjligt, människor på små orter kan drömma ihop en helt ny verklighet, flera bevis finns i musikvärlden; Ola Salo, Howlin Pelle, Per Persson och framför allt Jocke Berg i Kent.

Fildelning är inte konstigare än när man förr lånade en skiva och bandade av den, många människor har idag den fantastiska möjligheten att kunna ladda hem ny spännande musik och lyssna på, och när dom väl fastnar för några artister eller band så köper de skivorna. Beviset är skivaffärer som Pet Sounds eller Bengans i Stockholm. Om situationen förblir som nu, att mindre antal människor fildelar eftersom Dold.se och liknande tjänster sinkar datorn, kommer det att på sikt innebära att de ovan nämnda skivaffärerna kommer få svårt att få nya kunder. Om musikindustrin fortsätter att vara lika teknikfientlig som den är idag och hellre satsar på förbudslagar än på att utveckla Internet, kommer nya generationer inte längre att ha tillgång till det utbud som finns.

Fildelning är både reklam och konsumentvägledning, och det har många artister/grupper fattat. De har slängt iväg sin senaste skiva ut på DC eller någon annan nerladdningstjänst, bästa exemplet är Bruce Springsteens skiva Magic som utkom 2007. Den lades ut på nätet två veckor innan realesedatumet och blev den mest nerladdade skivan i Sverige 2007, vilket också resulterade i att det blev den mest sålda. Bruce Springsteen eller Sony har inte stämt de personer som släppte ut skivan eller kommit med beskyllningar gentemot de som laddat ner den. Ingen kallade detta för stöld och det är rimligt att tro att skivan kom ut tack vare Bruce Springsteen själv, och inte genom att någon annan rippat av skivan och lagt ut den. Dessutom har Bruce Springsteen fått tillökning i publiken då många nya människor upptäckt honom genom nerladdning.

Det är samma sak för de som går på konserter med U2, Bob Dylan eller Neil Young, det hade inte funnits så många 15-25åringar i publiken som det gör om det inte varit för att många unga idag har skaffat sig en mycket bredare musiksmak än tidigare generationer. Jag tror inte heller att det är någon slump att bokmarknaden plötsligt översvämmas av böcker om allehanda ämnen som berör pop-rock, böcker som för fem-tio år sedan ansågs vara omöjliga att översätta eftersom ingen skulle ha köpt dem. Men plötsligt dyker både Keith Richards och Jerry Lee Lewis biografier upp och svenska författare vräker ur sig böcker om Kent, Håkan Hellström, Eldkvarn, Noice, Broder Daniel, Bruce Springsteen och många fler

Lösningen på illegal fildelning är att momsbeskatta Internet på samma sätt som Kassett-CD-R-momsen. Men musikindustrin verkar inte vilja ha en sådan skatt. Beror det på att de vill ha total kontroll över ägandet av musikrättigheterna för att direktörerna ska kunna bli ännu rikare?


Om författaren

Författare:
Mikael Andersson

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2009 09:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: