sourze.se
Artikelbild

Robinson 2009: Kommer kvinnorna kunna samarbeta?

"De behöver bara två män på sin sida för att kunna plocka bort en man i nästa öråd och sedan bara en för att det skall bli jämvikt kvinnor/män."

I lag Parangan är det mesta sig likt. Dåligt med mat och missmodigt. Erik Blomqvist vaknar och har haft en sanndröm tror han i alla fall. Han tror att han vet var de skall fånga massor av fisk. Tyvärr visar det sig att dröm och verklighet inte alltid stämmer ihop. Det blev ingen fisk alls. Nu fattas ett beslut som borde ha fattats mycket tidigare. En höna skall slaktas inför tävlingen. Alla utom Erik Billing är köttätare, men eftersom kött kommer från affären känns det inte bra att ställas inför dödandet. Det blir Erik Rydberg som tar på sig uppgiften att nacka hönan. När det väl är gjort hugger alla inklusive vegetarianen in på den kokta hönan som naturligtvis smakar underbart trots avsaknaden av kryddor. Erik Billing verkar bli omvänd och jag förstår honom.

Nu hjälpte inte detta, för den pristävling som följde, och som han valts till, krävde tre saker; planering, att kunna klättra och att kunna lösa ett problem. Den sista delen behövde aldrig klaras av eftersom Erik Billing tvingades ge upp efter att ha bränt sönder en hand då han glömde att man inte kan glida nedför ett rep eller motsvarande utan att friktionen bränner sönder händerna. Han kunde ha vunnit om han bara släppt taget och hoppat ned i vattnet. Det märkliga är att han som lärare visste detta innerst inne, men kunskapen satt för långt inne. Nu behöver han tid på sig att läka såren.

I lag Magkal är stämningen god. Man har mat Christian mer än de andra. Rafael och Ranjit verkar vara de enda som ids stiga upp tidigt och försöka överlista naturen. De planerar en långrev att agna med fiskskallar. Fixar elden innan de väcker övriga. Jarmo har fastnat i ett helt onödigt beteende. Han kutar omkring och försöker slå ihjäl de små krabbor som rusar omkring på stranden. De innehåller inget vettigt att ta vara på och de andra flinar åt honom.

Pristävlingen krävde en stark och kvicktänkt deltagare och det blev Lukas som fick förtroendet. Lukas verkar vara den mest sympatiske i årets Robinson. Han har både fighting spirit och empati. Han kan tänka sig in i det andra lagets förhållande. Här har han nytta av att vara lätt och vältränad. Om han hade måstat lösa pusslet samma som 2001 hade han säkert klarat det.

Medan tävlingen pågick lyckades Christian ljustra en varan som tydligen gömt sig under ett palmblad. Det skall mycket tur till för en sådan händelse eftersom de är både snabba och skygga, men de jagar mitt på dagen. Roligt att se att han kan fixa mat utan att fuska, eller…

Varanen flås, styckas och kokas. Extra plus i kanten för kokningen, eftersom man då även får buljong och inget fett går förlorat. Jag fångade fem varaner mitt år, men vi åt bara tre. Niklas släppte ut en och TV distraherade mig så att en kunde smita. Jag tycker inte att varan smakar fläskkött utan mer som skogsfågel.

I Lag Parangan är missmodet än större nu. Erik Billing tror att missödet med skadan försämrar hans chanser i fortsättningen. Erik Rydberg mår väldigt dåligt och vill helst få avbryta.

Inför Robinsontävlingen slaktas även den andra hönan och Anna tror på seger. Det var faktiskt nära att hon fick rätt. Tävlingen var fysisk men byggde inte bara på muskler. Laget ledde efter några grenar, men tyvärr vändes ledningen till det motsatta, trots att Christian som vanligt höll på att sänka sitt lag. Det blev Angela som orsakade lag Parangans Waterloo genom att inte klara plankan förrän lag Magkal redan börjat nästa moment. Förlusten betydde egentligen ingenting för lag Parangan. Erik Rydberg skulle ändå lämnat och nu sker ju sammanslagningen.

Nu blir det intressant att se om fyra kvinnor för en gångs skull kan samarbeta och inte splittras inför kommande öråd. De behöver bara två män på sin sida för att kunna plocka bort en man i nästa öråd och sedan bara en för att det skall bli jämvikt kvinnor/män. Om dom går på Christians finter är det kört!

Erik Billing behöver inte vara orolig för sin skada. Nu är han inte farlig och det är bara en varje tävling som får immunitet och en som röstas ut. Om han och Erik Blomqvist röstar med fyra tjejer då plockar dom bort Christian först farligaste paktbildaren och sedan Rafael, Ranjit eller Jarmo. Jarmo blir egentligen lättast att ta först eftersom minst en av hans egna lagkamrater kommer att rösta på honom.
Läs mer på Björn Hernefeldts Robinson-sida.


Om författaren

Författare:
Björn Hernefeldt

Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2009 12:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: