sourze.se

Bonus - smörjmedel för omotiverade chefer?

Vi skakas av den ena bonusskandalen efter den andra: SEB, AMF och, för att gå utanför Sverige, AIG. Men fundamentet för bonussystemen diskuteras alltför sällan. Är det rimligt att pengar ska vara den starkaste drivkraften i en företagsledning?

Alla som inte är med i pengaströmmen förfasar sig över girigheten och tondövheten. Och det på goda grunder. Bonussystemens försvarare har haft vattentäta argument - så länge det regnade manna från himmelen. Det finns en logik i att om man skapar värden så skall man ha del av det man skapar. Men vad händer sedan då? Mycket vill ha mer! När bonusgrunden ändras och omsättningen, vinsten och börskursen går ner, då ändrar man basen eller vill plötsligt ha fast lön, gärna då i nivå med vad bonusen skulle ha gett om allt varit som vanligt.

Men fundamentet för bonussystemen diskuteras alltför sällan. Har vi så omotiverade chefer att de måste ha bonus för att göra sitt jobb? Att vi har det för säljare är en sak. Vi kan i vissa lägen hantera att de tänker med plånboken - man kan balansera den kortsiktighet som direktbonussystemen skapar. Men är detta verkligen vettigt i företagsledningen?

"Vi måste ha det för att attrahera toppkrafter" är mantrat. Jaha, så ABB, Skandia, Swedbank, SEB med flera har vassare ledare än IKEA och H&M? Där har du män och kvinnor som jobbar med lägre löner och inga, eller bara marginella bonussystem. Men de erbjuds andra värden. Kanske är det så att vi inte behöver de absoluta toppkrafterna? Kanske "andra femman" för att tala hockeyspråk är minst lika duktig? Att få vara med om att bygga upp något, en sund och stark företagskultur, frihet att agera med mera, kan för många människor vara mer värt än en fet plånbok. En fast lön har andra fördelar. Det ger ledarna mandat att agera fritt i svåra beslut utan att beslås med privata motiv. Integritet är ett kraftfullt ledarverktyg som skapar handlingskraft i besvärliga situationer.

Som konsult för de snabbväxande företagen, som inte har tid med dubbla agendor och maktspel, har jag glädjen att arbeta med den sunda delen av Svenskt Näringsliv. Men jag har i min tidigare konsultkarriär sett så mycket av det andra, att jag kan se kontrasten. Det borde fler få uppleva.

Det finns ändå en sund kärna i Svenskt Näringsliv - låt oss lyfta fram den.


Om författaren

Författare:
Thomas Ahrens

Om artikeln

Publicerad: 16 apr 2009 13:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: